Вторник,

Бизнес и синдикати доволни от мярката 60:40

От: Рачо Рачев -
A
A
A

В последните дни партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество обявиха, че са подготвили нова серия от стимули за възстановяване на икономиката. Един от тях е относно мярката 60:40, която в известна степен се смята за ефективна в подпомагането на бизнеса.

В тристранния съвет се разбрахме да изчакаме до края на юни за мярката 60:40 и тогава ще направим една цялостна оценка. Мярката обаче със сигурност проработи, заяви пред БНТ лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му, близо 250 000 работници и служители очакват изплащането от НОИ.

"Нашата критика е, че финансирането се забави, независимо от очакванията за бързи срокове, но натоварването в Агенцията по заетостта и НОИ наистина е огромно", посочи Димитров.

Като цяло мярката работи, затова тя ще бъде продължена, надявам се и модифицирана в тези два ключови сектора - туризъм и транспорт, допълни президентът на КНСБ.

Мярката работи, но трябва да бъде модифицирана и то да не чакаме до 30 юни. До момента тя има обхват 5%, сподели мнението на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) нейният председател Васил Велев.

Относно изплащането по мярката той заяви, че това дори не е най-голямото забавяне, тъй като по другите мерки също има забавяне. Антикризисните кредити в момента също не са валидни, не може да се кандидатства по тях. Изпълнението по програма "Конкурентоспособност" клони към нула, същото е с подпомагането на малкия и средния бизнес, смята Велев.

"Ние предупредихме, че мярката 60:40 няма да има достатъчен обхват в този вид и това се случи. Не може да се очаква и да се цели с една мярка неработещият да живее по-добре от работещия. Добрата новина е, че има анонсирано надграждане от първи юли", уточни Велев.

Очакваме 80:20 да стане факт час по-скоро, допълни и президентът на КНСБ.

Председателят на АИКБ категорично подчерта, че вече навлизаме в четвъртия месец от кризата и изплащането на финансовите помощи за бизнеса трябва да се ускори.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички