Бившият хотел Шератон с нов собственик

Фирмата на един от сегашните шефове на хотела - Йоанис Даскалантонакис, регистрирано в Кипър, придобива 100% от дружеството, което е мажоритарен собственик на хотела

Бившият хотел Шератон с нов собственик | StandartNews.com

Столичният хотел, известен на софиянци като "Шератон", който от няколко години насам се нарича "София хотел Балкан", е предмет на нова сделка, съобщава business.dir.bg.

С нея дружество "Потамиро Лимитид" на един от сегашните изпълнителни директори на хотела - Йоанис Даскалантонакис, регистрирано в Кипър, придобива 100% от дружеството, което е мажоритарен собственик на хотела - "Бандола Пропъртис", регистрирано на Маршалските острови. То държи 87,49% от акциите на хотела и се притежава от Йоанис Папалекас. Малко над 11% държи дружество, контролирано от Даскалантонакис и под 1 на сто имат физически лица.

Тъй като сумата от оборотите на всички участници в сделката не надхвърля 25 млн. лв. на територията на България, КЗК разрешава сделката, без да прави пазарен анализ. Освен това решението ѝ подлежи на незабавно изпълнение, става ясно от документа, публикуван на сайта на комисията.

В искането до КЗК Даскалантонакис обяснява, че икономическата обстановка в България към момента е изключително благоприятна за инвестиции, тъй като извънредното положение през последните три месеца е довело до намаляване нетната стойност на редица търговски предприятия, в частност такива, развиващи дейност в сферите, засегнати най-много от ограничителните противоепидемиологични мерки, а имено развлекателния бизнес, ресторантьорството, хотелиерството и др.,

Настоящият собственик на мажоритарния акционер в "София Хотел Балкан" АД, който продава дружеството на Даскалантонакис, е пасивен инвеститор, който няма предишен опит в експлоатацията и управлението на хотели. От друга страна, Даскалантонакис е придобил значителни умения в управлението на хотели, подчертава се в документите. Възникналата извънредна икономическа обстановка създава риск от намаляване стойността на търговското предприятие на "София Хотел Балкан" АД, поради което е необходим активен подход за справяне със ситуацията.

Въпреки намалелите приходи на "София Хотел Балкан" АД през първата половина на 2020 г., Йоанис Даскалантонакис смята, че закупуването на хотела е добра инвестиция и възможност за разширяване на дейността му в България. Очакванията му са, че секторът на туризма бързо ще се възстанови през предстоящия летен период.

Отчетът на "София Хотел Балкан" към края на юни показа, че заради коронакризата и въведените ограничения за пътуванията приходите са се сринали повече от два пъти на годишна база, а загубата се увеличава 1,5 пъти до 2,409 млн. лева спрямо края на март, когато влиянието на пандемията още не се усещаше толкова.

"София Хотел Балкан" е част от "Luxury Collection" на световната хотелска верига Marriott. Хотелът разполага със 184 стаи и апартаменти, казино, спортен и бизнес център, конферентни зали.

От края на 2014 г. хотелът принадлежи към бранда The Luxury Collection Hotels & Resorts на Starwood Hotels. Преди това той носеше бранда Sheraton на същата компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай