Биопрозводителите са се увеличили 20 пъти за 10 години

Преди 10 години едва около 300 земеделски производители у нас са се занимавали с био земеделие, а в момента те са над 6 600, което е 20 пъти повече

Биопрозводителите са се увеличили 20 пъти за 10 години | StandartNews.com

Преди 10 години едва около 300 земеделски производители  у нас са се занимавали с био земеделие, а в момента те са над 6 600, което е 20 пъти повече. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Лозана Василева днес при откриване на специализирания биопазар, който се провежда в Бургас. Тя припомни подкрепата на сектора от страна на земеделското министерство. се отделя значителен финансов ресурс, посочи още Василева. До момента по мярката за биологично замеделие са били подпомогнати над 2 800 земеделски производители, а други над 800 фермери са получиили финансови стимули по прогрмата за развитие на селските райони. Само в Бургаска област са били сключени 58 договора за подпомагане на биоземеделието за над 5,7 млн. евро.
  Посетителите на биоизложението в морския град ще могат да опитат и да си закупят био козе и овче сирене, гъби шайтаке, био сокове от арония, вина, произведени от био грозде, мед, шафран и др. По време на пазара ще се проведе и кулинарната демонстрация на Ути Бъчваров, който ще приготви с биопродукти миди по бургаски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай