Билла изненада с по-ниска цена на великденската кошница

За 2023 г. Билла България бележи ръст на оборота от 15% и се позиционира на трето място в рамките на цялата компания майка - Rewe Group

Билла изненада с по-ниска цена на великденската кошница | StandartNews.com

Кошницата от основните стоки за Великден ще бъде по-евтина от тази през 2023 г., разкри главният изпълнителен директор на Билла България Вигинтас Шапокас.

Общата цена на една такава „малка кошница“ тази година, според данните на веригата излиза 47 лв. като това е с 2 лв. по-ниска цена от тази за същите продукти през 2023 г., когато цената е била 49 лева.

Храните, влизащи в посочената от Билла кошница са:

  • Агнешко месо предна четвърт - 1 кг
  • Яйца М опаковка 10 бр.
  • Козунак (400 гр.)
  • Зелена салата репички и пресен лук (връзка)
  • Краставици – 1 кг
  • Розови домати – 1 кг
  • Пресни картофи – 1 кг
  • Краве сирене – 1 кг

Шапокас каза, че цената на живото тегло на агнешкото преди празниците е 10-12 лв. за килограм, но годно за консумация и продажба е под 50% от теглото на агнето. След разходите по веригата: кланица, пакетиране, транспорт, съхранение, персонал и ДДС, крайната цена във веригите стига до около 20 лв. за килограм.

Очакванията са българите да запазят навиците си на покупки и този Великден като миналата година, когато са купували 40% повече пилешко, 20% повече свинско и 17% повече агнешко месо (спрямо 2022 г.).

Иначе за 2023 г. Билла България бележи ръст на оборота от 15% и се позиционира на трето място в рамките на цялата компания майка - Rewe Group, каза още Вигинтас Шапокас.

През изминалата година Билла е достигнала оборот от 1,423 млрд. лв. и е увеличила броя на клиентите си с 5,4%. Продължава да нараства и пазарният дял на компанията, макар и да има забавяне на растежа през 2023 г. През 2022 г. пазарният дял расте с 1 процентен пункт, а през изминалата година увеличението е с 0,5 процентни пункта, достигайки 21,5% пазарен дял през първото тримесечие на 2024 година.

Спрямо първото тримесечие на 2023 г. търговската верига отчита ръст на оборота от 11,5% за периода януари-март 2024 г.

По отношение на начина, по който потребителите реагират на инфлацията, проучване на Билла показва, че 80% предпочитат да купуват продукти на промоция. Същевременно обаче за 53% от хората качеството на продукта остава водещо като значение при избора на стоки, въпреки фокуса върху цената. Данните на веригата сочат и висок интерес към пазаруването на местна продукция, което от българските потребители се разглежда като аспект на устойчивостта.

Засилва се и значението на онлайн търговията с доставки, която компанията започна да предлага през 2023 г. първоначално само за столицата. Днес услугата е достъпна вече и в Пловдив, Варна и Плевен, а онлайн каналът на Билла България реализира всеки ден оборот колкото средноголям магазин от веригата, с между 300 и 400 поръчки дневно.

Ако правителството дава информация за месечна инфлация от 0,2%, ние имаме дефлация в регулярните си цени от 2,6%, каза Шапокас. Най-осезаем е спадът на цените в Билла при плодовете и зеленчуците с близо 11%, при млечните продукти с малко над 5% и при козметиката – с близо 4% спрямо март 2023 г. Търговската верига отчита още дефлация при консервираните храни, напитките и основните храни.

През всички месеци от началото на годината, започвайки от януари, сме наблюдавали дефлация, подчерта Шапокас. По тази причина и проектобюджетът на компанията за годината е преработен, защото в края на 2023 г. е залагал лека инфлация, а сега прогнозата е дефлацията да продължи.

„Виждал съм въвеждането на еврото в други държави, особено в Литва, тъй като аз съм литовец. Въвеждането на еврото даде голям тласък на икономиката на страната“, каза Шапокас. По думите му е имало ръст в цените след приемане на единната валута, но ръстът на заплатите е бил по-съществен и съответно се е подобрила покупателната способност на населението.

Билла запазва лидерската си позиция по брой магазини в България със 159 обекта в 25 области и 50 града в страната. През 2023 г. компанията реновира 14 свои обекта и откри 11 магазина, като за пръв път навлезе в градовете Созопол, Чирпан, Троян, Силистра и село Граф Игнатиево.

През 2024 г. Билла ще инвестира 47 млн. лв., от общо над 50 млн. лв., в изграждането на новата си складова база до с. Загоре (край Стара Загора), чиято първа копка беше през септември миналата година. Депото вече е в процес на изграждане, като с въвеждането му в експлoатация през 2025 г. то ще допринесе за по-голяма гъвкавост и ефективност на доставките в цялата страна. Инвестицията на компанията в модернизация на съществуващите обекти и откриване на нови магазини ще надвиши 73 млн. лв., като търговската верига ще открие над 250 работни места. През 2024 г. за пръв път Билла ще стъпи в градовете Тутракан и Тетевен.

Билла предлага на своите клиенти средно над 1300 промоционални оферти седмично. Като част от оборота ѝ, промоционалният дял за март 2024 г. надхвърля 48%, което е с 3% повече спрямо същия период от предходната година.

Корпоративната политика на Билла насърчава потреблението и производството на местни продукти, като доставя 85% от асортимента си от български фирми. Така търговската верига осигурява пазар за произведената продукция на над 700 родни компании и спомага за развитието на местната икономика.

Билла е третият най-голям частен работодател в България – с над 5000 служители в 50 града в страната. Основен приоритет на компанията е да подкрепя всеки член на екипа и да му осигурява равен шанс за развитие. През 2023 г. над 140 младежи на възраст 16-18 г. направиха първите си кариерни стъпки в сферата на търговията, като завършиха лятната ученическа програма на Билла.

Над 200 служители с увреждания са част от екипа на компанията – двойно повече от изискваното по закон, което затвърждава ангажимента на търговската верига за приобщаване и разнообразие в работната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай