Безлихвените заеми надхвърлиха 47 млн. лева

Постъпилите искания за кредити са 19 504, като от тях са потвърдени 11 364

Безлихвените заеми надхвърлиха 47 млн. лева | StandartNews.com

Безлихвени заеми за повече от 47 млн. лв. са одобрили вече търговските банки у нас, показват данни към 5 юли 2020 г. на Българската банка за развитие (ББР), която е гарант по схемата за помощ на физически лица.

Постъпилите искания за кредити са 19 504, като от тях са потвърдени 11 364. Други 1645 се обработват. Продължава тенденцията сред кандидатите да е най-голям броят на наетите на трудов договор – над 14 000 от исканията или 74 на сто са на тази група лица. Близо една трета или 26% от заявленията са на самоосигуряващи се.

Партньори по програмата са общо 12 търговски банки, като 10 от тях вече приемат заявления на кандидатите. Това са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си ресурс по програмата и не приемат нови искания за заеми по програмата.

Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4500 лв., отпускани наведнъж или на три транша от по 1500 лв. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки. Срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на 2020 година.

След разширяване на мярката вече могат да кандидатстват и граждани с неплатени, но декларирани осигурителни вноски. Самоосигурените лица може да декларират 20% спад в доходите не само за първото, но и за следващи тримесечия от 2020 г., както и не е нужно кандидатите да са в неплатен отпуск в момента на подаване на искането за кредит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай