ББР взема от ЕС още пари за гаранции по кредити

Банката изчаква финално одобрение от ЕК по новите условия на програмата за бизнеса

ББР взема от ЕС още пари за гаранции по кредити | StandartNews.com

Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 година.

Финансовата институция изчаква финално одобрение от ЕК по новите условия на програмата за бизнеса, за да може да предоставя финансиране в по-голям размер и по-дълъг срок за кандидатстване. При одобрение, лица и фирми, които ще изпитат затруднения при повторен локдаун, ще могат да се възползват от двете програми. Това заяви изпълнителният директор на ББР Живко Тодоров (на снимката) по време на Третия банково-финансов форум „Бъдещето на парите“.

„Парите имат бъдеще, а тези, които инвестираме сега в икономиката, ще ни го гарантират. ББР се стреми да подпомогне целия български бизнес, от всички възможни сектори на икономиката. Затова и внесохме за одобрение в ЕК нови, подобрени параметри по програмата, чрез които достъпът до кредитиране да е възможен за още по-широк спектър от компании. Заложили сме удължаване на срока за кандидатстване до края на юни 2021 г. и увеличихме максималния размер на кредитите на 1 млн. лв. за малки и средни предприятия. По програмата вече ще могат да кандидатстват и големи компании, като заемът, който ще могат да ползват, е до 2 млн. лв. При одобрение на параметрите от ЕК ще дадем възможност на компаниите, които вече са получили средства, да кандидатстват повторно до достигане на новия максимален размер“, допълни Живко Тодоров.

Основната цел на ББР в момента е да даде глътка въздух не само на българския бизнес, но и на физическите лица, изпитващи финансови затруднения покрай пандемията от COVID-19. Експерти на финансовата институция работят по вариант, при който те също да могат да кандидатстват повторно за безлихвен заем.

“Нашите програми са отворени за абсолютно всички браншове, не правим изключение. ББР не кредитира, тя отпуска гаранции, дава портфейлни гаранции на търговските банки-партньори, тъй като ние не можем да се конкурираме с тях“, каза още изпълнителният директор на банката. По думите му Българската банка за развитие ще продължава да играе ролята на партньор на търговските банки в страната, като има готовност да управлява и още програми, ако правителството й възложи мандат за това.

"В Групата на ББР има дъщерни дружества, които са създадени с цел подкрепа на най-малките и стартиращите компании. Това са Микрофинансиращата институция ДЖОБС и Фондът за капиталови инвестиции", подчерта Живко Тодоров.

Според данните от отчетите на търговските банки, към 24 ноември за безлихвени заеми са одобрени близо 23 000 души, а общата стойност на кредитите е почти 95 млн. лв. По гаранционната програма в подкрепа на бизнеса банката е потвърдила за гарантиране 1004 компании за кредити в размер на над 129 млн. лв. Програмата за МСП има готовност да поеме заеми в размер до 1,2 млрд. лв.

ББР участва и в програмата beamUp lab, създадена по инициатива на Българската фондова борса (БФБ). В продължение на една година компаниите, включени в нея, ще се запознават с различните възможности за финансиране, за да могат успешно да реализират новите си идеи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай