ББР с дарение за 6 болници

Голямо предимство е България има подобна банка, която подпомага малкия и среден бизнес, каза Илия Лингорски

ББР с дарение за 6 болници | StandartNews.com

ББР дарява респиратори, бързи тестове и оборудване за болници в по-бедните райоин в страната и главно – в Северозапада. Това е част от политиката на кредитната институция за помощ в условията на пандемия, потвърди Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие по Канал 3.

За дарението първи съобщи д-р Петър Керемедчиев, директор на едно от лечебните заведения – МБАЛ „Христо Ботев“- Враца. Той каза, че трите респиратора, които очакват да получат с помощта на ББР са животоспасяващи, защото в момента разполагат едва с 15 подобни апарата. Керемедчиев допълни, че очакват и 8 апарата от здравното министерство.

Видинската УМБАЛ „Св. Петка“ също получава апарати за механична вентилация и пациентски монитор с дарение от ББР. Ломската болница МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ пък ще успее да се снабди с апарат за газов анализ.

Подкрепа получат от банката и болници в Русе, Плевен и Ловеч. Това са УМБАЛ „Канев“ в Русе, лекарите там ще получат бързи тестове и апарат,  а плевенската УМБАЛ „Д-р Г. Странски“и ловешката МБАЛ „Прф. Д-р П. Стоянов“ ще се сдобият с мобилни респиратори.

Голямо предимство за България е, че разполага с такъв вид институция, която подпомага малките и средни предприятия, каза още Лингорски. Той припомни, че сме сред страните в Европа, които зависят до голяма степен от малкия и среден бизнес.

Около 65% от добавената стойност идва от тях, а около 75% от българите работят именно в такива предприятия“, каза още Лингорски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай