ББР проведе голям финансов форум с ръководители от ЕК, ЕИФ, насърчителни и експортни банки

Двудневният форум е организиран от Българската банка за развитие и е по повод 25-годишнината от създаването й

ББР проведе голям финансов форум с ръководители от ЕК, ЕИФ, насърчителни и експортни банки | StandartNews.com

„Пътят за развитие, който ББР стартира, е базиран на добрите практики на Европа. Банката се развива в посока осигуряването на подкрепа и стабилитет за постигане на целите, заложени в публичните политики на национално и местно ниво“. Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов при откриването на международната конференция „Банките за развитие – инструмент за по-добро използване на публичните средства“.

Двудневният форум е организиран от Българската банка за развитие и е по повод 25-годишнината от създаването й. В събитието се включиха високопоставени представители на ЕК, ЕИФ, директори на насърчителни и експортни банки от 20 европейски държави, както и главните изпълнителни директори на водещи български банки.

Националните банки за развитие, самостоятелно или в сътрудничество с ЕК, ЕИБ и ЕИФ, успяват да постигнат най-ефективно въздействие на инвестираните публични средства, единодушни бяха участниците в конференцията.

Основен фактор за успеха им е познаването на националния пазар, по-конкретно на нишите с недостиг на финансиране.

Специалната им мисия обсъдиха главният секретар на Европейската асоциация на публичните банки Марсел Рой, Антонджулио Марин, ръководител „Прилагане на InvestEU” в ЕК, както и ръководители на банките за развитие от България, Франция, Хърватия, Унгария и Финландия.

Според Деляна Иванова, зам.-председател на Надзорния съвет на ББР, банките за развитие следва да финансират предприятия, допринасящи за растежа на икономиката и увеличаване на заетостта и просперитета.

„Основният фокус е да изпълняват публични мандати на своите правителства и ЕС и да насърчават приоритетни сектори, като подпомагат устойчивото икономическо и социално развитие. Досега тази функция не е била уплътнявана от Българската банка за развитие, макар да е заложена в Закона за ББР“, подчерта Деляна Иванова.

Новата стратегия на ББР за периода 2024-2026 г. беше приета през юни 2024 г. от Министерския съвет. Тя превръща банката в мощен пазарен инструмент на държавата за подкрепа на малките и средните предприятия, подпомагане на публичните политики и преодоляване на регионалните дисбаланси. Един от важните ѝ елементи е, че ББР трябва да бъде основен участник в изпълнението на проекти с национална и стратегическа стойност, включително в сектори от първостепенно значение за публичните политики (отбрана, индустриализация, инфраструктура, здравеопазване, енергетика и др.).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай