ББР представя финансиране от Инвестиционен фонд „Три морета“

ББР организира мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционен фонд „Три морета“

ББР представя финансиране от Инвестиционен фонд „Три морета“ | StandartNews.com
  • ББР организира мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционен фонд „Три морета“

Българската банка за развитие ще бъде домакин на мини-конференция "Equity for Infrastructure", посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд "Три морета" (3SIIF). Събитието ще се състои на 18 май от 10:00 до 13:00 часа и ще се излъчва онлайн.

Ще бъдат представени възможностите за дялови инвестиции в инфраструктурата на региона в секторите транспорт, енергия и дигитализация с цел устойчиво икономическо развитие, както и успешни проекти, финансирани от 3SIIF, сред които най-голямата частна компания за лизинг на локомотиви в Полша и центърът за данни Greenergy в Естония.

Участие в събитието ще вземат Президентът на Република България Румен Радев, Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, представители на Инвестиционния фонд "Три морета" и на Amber  Infrastructure Group, Инвестиционен съветник на 3SIIF, както и един от ключовите инвеститори в 3SIIF – Полската национална банка за развитие Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK).

Повече информация за конференцията можете да намерите тук, а за регистрация – тук.

Инвестиционният фонд 3SIIF включва акционери от участващи в инициативата "Три морета" държави. Целевият му размер е между 3 и 5 милиарда евро, като очакванията са да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро. Основната цел са инвестиции в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на Европейския съюз.

Инициативата „Три морета“ обединява 12 държави-членки на Европейския съюз – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Учредена е на ниво държавни глави през 2015 г. като платформа за сътрудничество между страните, разположени в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от основните ѝ цели е да засили икономическата конвергенция между страните от региона и западноевропейските държави чрез развитие на транспортната, дигитална и енергийна инфраструктура и свързаност. Проектът залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай