Петък,

БАКР повиши дългосрочния рейтинг на Пощенска банка

От: Стандарт -
A
A
A
  • Поредната висока оценка се основава на силните оперативни резултати и на устойчивата водеща позиция на кредитната институция в банковия сектор

 

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) повишава Дългосрочния рейтинг на Пощенска банка от BBB- на ВВВ при запазен краткосрочен рейтинг A-3,като по този начин той се изравнява с този на страната, и променя перспективата на „стабилна“.Също така повишава Дългосрочния ѝ рейтинг по национална скала от A+ (BG) на AА- (BG) и повишава Краткосрочния ѝ рейтинг по национална скала от A-1 (BG) на А-1+ (BG), с което високо оценява стабилната позиция на банката сред водещите институции в страната. Това поредно признание за дейността на банката се основава на силните оперативни резултати и на устойчивата лидерска позиция на финансовата институция в банковия сектор, аргументирана с редица качествени и количествени критерии и показатели, се посочва в становището на БАКР от 30.06.2021 г.

Повишаването на дългосрочния рейтинг на Пощенска банка от A+ на AА- със стабилна перспектива отново потвърждавацялостното положително въздействие върху баланса и дейността на Пощенска банка през първата година,постигнатите високи оперативни резултати, последователното подобряване на качеството на кредитния портфейл, както и системната устойчива позиция на банката сред водещите институции в сектора според редица качествени и количествени критерии и показатели. БАКР акцентира, че се затвърждава значителното сравнително преимущество на банката при повечето показатели за качество на доходите и възвръщаемостта.

Високата оценка на БАКРотчита, че предвид безпрецедентната COVID–19 криза от 2020 г. и нейния ефект върху малкия и среден бизнес, Пощенска банка активно се е включила в различни програми за подкрепа на този икономически сегмент, сред които споразумения с Българска банка за развитие и ЕИФ (JEREMIE и COSME), с отчитане на бъдещия им ефект, койтосе предвижда да бъде разгърнат през 2021 г.

Повишаването на рейтинга на финансовата институция е още едно доказателство, че Пощенска банка се характеризира с много добре диверсифициран корпоративен кредитен портфейл по отрасли без концентрация или значителна експозиция към рискови отрасли, засегнати в голяма степен от настоящата пандемична обстановка. От БАКР посочват, че през периода на преглед нивата на показателите за ликвидност на банката остават стабилни и продължават да я позиционират благоприятно от гледна точка на изложеността ѝ на ликвиден риск.

Пощенска банка се утвърждава сред водещите в банковата система на страната с ръстове на привлечени средства и активи, е уточнено в оценката на БАКР. Рейтинговата агенция отбелязва също така, че отчетеният за 2020 г. оперативен резултат на банката е с темп на повишение 18.9%, който е над два пъти по-висок от отчетения за предходната 2019 година (7.7%).

* * *

БАКР е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС, регистрирана съгласно Регламент № 1060/2009 на Европейския Парламент и на Съвета. Присъдените от БАКР кредитни рейтинги важат в целия ЕС и са изцяло равнопоставени с тези на останалите признати от Европейския орган за ценни книжа и пазарни агенции, без териториални или други ограничения.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички