БАБХ с важно становище. Не са храни продуктите, които се вдишват

Медийни запитвания имаше за онлайн сайтове, които ги предлагат

БАБХ с важно становище. Не са храни продуктите, които се вдишват | StandartNews.com

Във връзка с медийни запитвания относно продукти, които се представят като „алтернатива на енергийни напитки“ и се приемат чрез вдишване през носа, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изразява следното становище:

Продуктите „Sniff Bull Energy Dust” и „Wildkraut energy sniff”, предлагани чрез онлайн платформите energysniff.bg и sniffbull.bg, не могат да бъдат класифицирани като храни по смисъла на законодателството в областта на храните, тъй като се приемат чрез вдишване и не попадат в храносмилателната система.

Информацията, представена на тези сайтове, съдържа твърдения, които могат да въведат потребителите в заблуждение относно това, че продуктите притежават свойства на храна, хранителна добавка или енергийна напитка (напр. „без захар“, „веган“, „природни съставки“ и др.).

Съгласно Закона за храните, търговските обекти и сайтовете, които предлагат храни, са задължени да бъдат регистрирани в съответните регистри на БАБХ. Посочените онлайн платформи не са регистрирани в базата данни на Агенцията.

Относно ефекта и начина на резорбция на въпросните продукти, експерти от Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазването и Комисията за защита на потребителите (КЗП), работят съвместно за оценка на общата безопасност и допустимостта им на пазара.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай