БАБХ с допълни мерки срещу разпространението на шарка по дребни преживни животни

БАБХ с допълни мерки срещу разпространението на шарка по дребни преживни животни | StandartNews.com

БАБХ уведоми животновъдите за предстоящи допълни мерки срещу разпространението на шарката по дребните преживни животни

Българската агенция по безопасност на храните изпрати писмо до животновъдите асоциации, с което ги уведоми за предстоящо въвеждане на допълни мерки срещу разпространението на шарката по дребните преживни животни.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Във връзка с констатираните случаи на шарка по дребните преживни животни (ДПЖ) в определени региони на страната и с цел ограничаване на разпространението на заболяването, Ви уведомяваме за предстоящите допълнителни мерки, които ще бъдат въведени от този петък (18.10.2024 г.). Тези мерки са насочени към защита на здравето на животните и запазване на стопанствата Ви.

В областите Ямбол, Хасково и Стара Загора до 30.11.2024 г. се забранява пашата, търговията, придвижването и транспортът на дребни преживни животни, с изключение на тези за незабавно клане или преминаващи транзит. Забранява се също организирането на изложби и пазари. Клането на ДПЖ от тези области се допуска след клиничен преглед от официален ветеринарен лекар (ОВЛ) 24 часа преди движението и лабораторно изследване за шарка на проби, взети от ОВЛ в рамките на 72 часа преди движението. Движението на животните се осъществява по одобрен маршрут без спиране, със задължителна дезинфекция на транспортните средства. В допълнение се предвижда разрешителен режим от страна на ОДБХ на произхода на животните и от ОДБХ на местоназначението, след уведомление от оператора.

В областите Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград и Сливен до 30.11.2024 г. се разрешава клане при същите изисквания, както упоменатите по-горе. Движението за доотглеждане на животни от тези области ще бъде също при разрешителен режим от ОДБХ, клиничен преглед от ОВЛ 24 часа преди движението и отрицателен резултат от проби, взети от ОВЛ 72 часа преди движението. Движението на животните се осъществява по одобрен маршрут без спиране, със задължителна дезинфекция на транспортните средства. Към момента в тези области няма да бъде забранено пашуването.

Директорите на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) трябва да организират епизоотични комисии за мерки срещу разпространението на болестта, да информират местните власти и животновъдите, и да засилят контрола върху движението и биосигурността. При съмнения за заболяване се вземат проби за изследване, а при установяване на нарушения животните се умъртвяват и собствениците подлежат на санкции.

През днешния ден ще бъдете запознати с пълния текст на заповедта. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) остава на разположение за въпроси от Ваша страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай