Араби жонглират с милиард  за бг газовата тръба /ОБНОВЕНА/

"Булгартрансгаз" предпочете "Аркад" за строежа на "Турски поток" през България

Араби жонглират с милиард  за бг газовата тръба /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Офертата на Обединението от Рияд е с 1,2 млрд. евро по-ниска от тази на италианско-българския консорциум

Компаниите от коя част на света могат да си позволят да жонглират с милиарди? Отговорът не е труден - това е по силите само на петролните шейхове. Как те си играят с милиарди, видяхме нагледно в търга за строежа на продължението на газопровода "Турски поток" през България.

1 288 739 305,11 евро е предложената цена от Обединение "Консорциум Аркад" за изграждането на тръбите за 250 календарни дни. Ако срокът е 615 календарни дни, цената е 1 101 203 220,11 евро
Офертата на "Аркад" бе класирана на първо място от възложителя на проекта - "Булгартрансгаз", защото е с цели 1,2 млрд. евро по-ниска от тази на втория класиран кандидат - ДЗЗД Консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ). Той предлага цена от 2 414 712 667,85 евро за 250 дни и 1 600 867 584,88 евро за 615 дни. 

Участниците в консорциума са: Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А - утвърдени в този тип сроителство италиански компании) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България, регистрирано след обявяване на поръчката на "Булгартрансгаз". Консорциумът има 10 дни да обжалва решението пред Комисията за защита на конкуренцията. 
Третият участник в обществената поръчка - Обединение от „ОТ Industries Fovallkozo Zrt., OT Industries – KVV Kivitelezo Zrt.“, е отстранен от процедурата поради констатирани нередовни документи и има срок от 5 дни, за да предостави нужното. 
Решението за избор на Обединение "Консорциум Аркад" бе публикувано на 3 април на профила на купувача, на сайта на "Булгартрансгаз".
"Аркад" е избрана да изгражда разширението на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница, защото се вмества в определения от "Булгартрансгаз" бюджет.

Към момента на възлагане стойността на обществената поръчка е за 2,28 млрд. лева без ДДС, а на целия проект - 2,7 млрд. лв.

"Булгартрансгаз" иска да плати строежа на новия газопровод за период от 10 години.

Процедурата допускаше кандидатите да подадат оферти за построяването на трасето наведнъж за 250 дни или на два етапа – за 615 дни. В първия вариант трябва да се изградят всичките 474 км до края на 2019 г. Във втория – в същия срок да се построят около 308 км и с използването на вътрешната система да започнат договорените от 1 януари 2020 г. доставки за Сърбия, които няма да са в пълния обем. А до края на 2020 г. да се построи останалата част от трасето. 

„И при двата варианта за срокове се предвижда природен газ да бъде подаден от България към Сърбия от 1 януари 2020 г.“, заяви при отварянето на офертите изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Новото трасе, по-известно като българския участък на "Турски поток", ще минава паралелно на северния магистрален газопровод в посока западната граница. Съоръжението е с дължина 474 км от границата с Турция до тази със Сърбия.

"Аркад" изгражда мрежата на "Сауди Арамко"

Избраният консорциум е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са „Аркад Ей Би Би С.п.А.“ - Италия, и „Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни“ - Саудитска Арабия. Това е най-голямата компания в арабската страна. Оперира в нефтената и газова индустрия и в енергийната сфера. Една от водещите дейности на саудитския холдинг е полагането на тръбопроводи. Изгражда националната мрежа за петролния гигант "Сауди Арамко". Чрез сътрудничеството си с италианците, компанията реализира плановете си за разширение на дейността си извън саудитското кралство, като държи мажоритарния пакет в обединението.
В сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че избирането на изпълнител за строителството на транзитния газопровод от турската до сръбската граница е факт след успешно приключилата трета фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет на тръбата. Три компании са поискали да се включат, най-големият дял е взел "Газпром експорт" с договор за 20 г. Другите са "Булгаргаз" и швейцарската "Мет Груп".

Совалки на политици от Москва до Рияд

"Булгартрансгаз" обяви поръчката за изпълнител на строежа преди коледните празници, след като Народното събрание, по искане на изпълнителната власт, промени енергийната стратегия на страната. Търгът за газопровода бе временно спрян заради жалба пред КЗК от компания "Атоменергоремонт", свързвана с Христо Ковачки. По-късно обаче тя оттегли претенциите си, а срокът за оферти бе удължен до 6 март. Възобновяването на търга се случи дни преди посещението на премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев в София. Именно "Турски поток" и енергийните проекти бяха основната част от разговорите с премиера Бойко Борисов в България. 
В края на февруари Борисов бе на посещение в Саудитска Арабия и покани местните инвеститори в България. Още тогава той съобщи, че има интерес към страната ни от тамошни компании и "Турски поток" бе даван за пример. 
В края на март в Рияд бе българска бизнес делегация начело с министъра на икономиката Емил Караниколов. 
В края на миналата година "Газпром" завърши строителството на двете тръби от морската част на газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море, като всяка от тях има капацитет от 15,75 млрд. куб. м годишно. Една от тръбите е предназначена да доставя руски природен газ за турския пазар, а другата, с продължение през България, Сърбия и Унгария - за европейския.
Така ще се реализира планът на Русия да заобиколи Украйна при транзита на газ към Европа. Българският премиер дори обясни, че тръбата би гарантирала на България количествата газ за вътрешна консумация и транзит, "когато тръбите от Украйна останат празни". Според Борисов газопроводът е част и от идеята за балканския хъб за пренос на синьо гориво.
През април трябва да се обяви и поръчка за около 500 млн. лв. без ДДС за изграждането на две компресорни станции по трасето на "Турски поток", част от плановете за газов хъб в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай