Apple задмина Samsung по продажби

Това се случва за първи път от 5 години

Apple задмина Samsung по продажби | StandartNews.com

Apple изпревари Samsung и оглави класацията при най-големите производители на смартфони. Това се е случило през четвъртото тримесечие на 2020 г. Тогава Apple е продала почти 80 млн. нови iPhone-а. Това е ръст от 14,9% спрямо предходната година, пише Nova news.com.

Постижението е достатъчно и за постигане на пазарен дял от 20,8%. Същевременно, Samsung е продала над 61млн. смартфона за същия период, което е спад от 11,8% спрямо последната четвърт на 2019 г. Samsung записва пазарен дял от 16,2%. Apple е продала близо 10 млн. повече смартфона спрямо 2019 г., като за една от основните причини се смята новия iPhone 12, който се предлага в няколко варианта и поддържа 5G.

В комбинация с подобрената камера и хардуер, моделът се е превърнал в атрактивен за много хора, смятат анализаторите. Така Apple за пръв път изпреварва Samsung в класацията от 2016 г. насам. На трето място е Xiaomi с 43,4 млн. продадени телефона, ръст от 33,9% и над 11 % пазарен дял. Компанията е следвана от Oppo с 34,37 млн. продадени смартфона и 12,9% ръст. Предишният лидер Huawei е чак на пета позиция с 34 млн. продажби и срив от 41 %.

Общо пазарът на смартфони се е понижил с 12,5% за цялата 2020 г. Рекорден спад, породен от пандемията и смяната на приоритетите на потребителите.

Заради повечето работа от разстояние, мнозина отложиха покупката на нов телефона и инвестираха в компютри и лаптопи, чийто пазар записа неочаквано голям ръст и дори стана една от причините за недостиг на чипове. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай