Ангелкова взема мерки да удължи летния сезон

В момента се отчита спад от 2-3% на ранните записвания, а очакваните полети за Варна са по-малко с 13%

Ангелкова взема мерки да удължи летния сезон | StandartNews.com

Министерството на туризма работи индивидуално с всеки от 10-те основни туристически пазара за страната ни. Освен това се подготвя наредба за детските лагери и се търсят мерки за удължаването на летния туристически сезон. Това стана ясно по време на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с бизнеса в Добрич.

Министърът каза още, че в момента се отчита спад от 2-3% на ранните записвания, а очакваните полети за летище Варна са по-малко с 13 на сто.

Като основна причина за вероятния спад от някои пазари, министърът посочи ниските цени в региона, предложени от държави, които са преки наши конкуренти за определени пазари, тъй като имат възможност за пряко субсидиране на сектора. С тази цел сме стартирали разработването на анализ, който да ни покаже какви мерки бихме могли да предприемем за привличане на повече чартърни полети през крилата на сезона. Водят се и постоянни разговори с големите туроператори като „Томас Кук“ и ТУИ, категорична бе министър Ангелкова.

От друга страна предварителните данни сочат, че има много голям ръст в ранните записвания от Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша. Надявам се, че ще достигнем резултатите от миналата година, каза още министър Ангелкова.

Тя цитира последната информация от НСИ, според която с 4,1% се увеличават приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла в периода януари – март 2019 г. спрямо същия период на 2018 г. Така за първите три месеца от настоящата година постъпленията достигат 151 млн. лв.

По време на срещата с бранша в Добрич министър Ангелкова изрази надеждата си, че независимо от по-слабите записвания на пазари като Германия и Русия, спадът ще бъде компенсиран от страни като Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша.

Според статистиката за област Добрич за периода януари-март се наблюдава ръст от почти 18% в броя на нощувките. Тя подчерта, че плажът Болата е избран за поредна година за един от най-красивите в Европа. Безкомпромисен и стриктен контрол на неохраняемите плажове обеща Ангелкова, като уточни, че на територията на област Добрич техният брой е 15.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай