Американски учени и ООН: Идва глад и скъпи храни

Климатичните промени изяждат производителността

Американски учени и ООН: Идва глад и скъпи храни | StandartNews.com

 

Измененията на климата намаляват рязко темповете на производство на храни в света, предупредиха американски учени. Тревога бият и от ООН: очаква се глад във все по-големи световни размери, пише Bloomberg.

Агенцията твърди, че климатичните промени са довели до загуба на 21% от ръста на селскостопанствата продукция от 60-те години на миналия век досега. Позовава се на изследване на един от най-престижните американски университети – Корнел, направено съвместно с аграрното министерство на САЩ. Според авторите тези загуби изяждат цялата производителност на отрасъла за последните 7 години.

Независимо, че в световен мащаб влизат нови технологии, това не е достатъчно, защото промените в климата унищожават все повече територии и правят ръста неустойчив. На фона на растящото население, това създава все по-голям риск за обема на продукцията в света и задоволяването на търсенето.

ООН стигат още по-далече в мрачните прогнози. В рамките на новата Световна продоволствена програма експертите предупреждават за надвиснала катастрофа. По оценка на организацията, около 34 млн. човека в света са заплашени с глад, а основният факт са климатичните промени.

Това води до по-високи цени на храните, тъй като производителите няма да се справят с въздействието на екстремалната природа при завишено търсене. Най-голям е риска при по-топлите страни, особено в тропиците.

Климатичната криза се съпровожда с повече и по-продължителни природни бедствия, пояснява висш представител на Greenpeace. Той твърди, че на едни места светът е засегнат от суши, на друга – от наводнения и урагани, а на трети места – растенията не могат да преживеят по-високите температури или нетипичния студ във вегетативния период. Всички тези фактори правят риска за агропродукцията съществен, ако производителите не се приспособят към новите условия.

Производството се намалява, независимо от милиардите, които се влагат за нови семена, техника и технологии, пише Bloomberg.

Изследването на университета Корнел показва ясно, чео огромните инвестиции и усилия за повишена продуктивност, включително генното инженерство не могат да намалят загубите от сушата. Заради непрекъснато намаляващата зърнена рекорта, цените се покачват, а от това ще страдат най-вече по-бедните нации.

Според учените необходима е нова световна стратетия, но в центъра й трябва да са усилията за рязко намаляване на въглеродните газове. Без това климатичните промени ще се разширяват така, че скоро селското стопанство няма да може да адаптира, предупреждават експертите на  Greenpeace.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай