Alpha Bank купува Emporiki

Alpha Bank купува Emporiki | StandartNews.com

Атина.  Втората най-голяма гръцка банка - Alpha Bank, ще купи конкурента си Emporiki Bank, собственост на Credit Agricole, съобщиха от кредитната институция. Alpha Bank има свой клон в България, а поделението на Emporiki Bank у нас наскоро беше купено от Credit Agricole.

Освен Alpha Bank в наддаването за Emporiki участваха и други две гръцки банки - National Bank of Greece и Eurobank. Сделката трябва да приключи до края на годината. Продажната цена ще бъде символична - едно евро, пише Ройтерс. Предвижда се обаче преди Alpha Bank да придобие Emporiki Bank, рекапитализацията й да бъде увеличена до 2,85 млрд. евро. За целта преди приключване на сделката Credit Agricole ще инжектира допълнително 550 млн. евро, към капитала от 2,3 млрд. евро, налят в Emporiki Bank през юли. Credit Agricole ще купи и конвертируеми облигации на Alpha Bank за 150 млн. евро.

Credit Agricole, която е третата по големина френска банка, се опитва да излезе от Гърция заради влошаващата се икономическа среда там. Лошите кредити се увеличават, банките отписват задължения, а заради икономическия спад се свива маржът им на печалба. Централната банка на Гърция обяви, че ще даде зелена светлина за продажба на Emporiki Bank само ако нейната рекапитализация е напълно завършена. И в трите банки кандидати за Emporiki Bank, която беше купена от Credit Agricole през 2006 г., основен акционер е Гръцкият фонд за финансова стабилност (Hellenic Financial Stability Fund - HFSF). Планираната продажба е част от по-мащабен план на Credit Agricole за фокусиране на банката върху вътрешния пазар на Франция. След придобиването на Emporiki, Alpha Bank ще стане втора по големина банка в Гърция и ще отстъпва само на National Bank of Greece. Emporiki и Alpha Bank държат 19% от депозитите в Гърция и 25% от заемите, а активите им към края на март са 78 млрд. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай