Агенция чертае истински икономически апокалипсис

Спадът на БВП, прогнозира "Фич", ще е 2,8 трилиона долара по-малко приходи спрямо миналата година и 4,5 трилиона долара по-малко глобален БВП спрямо очакванията преди епидемията

Агенция чертае истински икономически апокалипсис | StandartNews.com

На път сме към рецесия в глобален мащаб с "безпрецедентна дълбочина в следвоенния период", прогнозира рейтинговата агенция "Фич", цитирана от "Гардиън" и "Ройтерс".

Главният икономист на "Фич" Браян Култън заяви, че агенцията очаква световният БВП да се свие с 3,9% през 2020 г.

Спадът на БВП, прогнозира "Фич", ще е 2,8 трилиона долара по-малко приходи спрямо миналата година и 4,5 трилиона долара по-малко глобален БВП спрямо очакванията преди епидемията.

Това е два пъти по-голямо свиване от прогнозата ни в началото на април и ще бъде два пъти по-тежко от рецесията през 2009 г., подчерта експертът.

Култън поясни, че безпрецедентните парични инжекции в икономиката от правителствата ще "служат като възглавница при краткосрочен шок".

Но със загубата на работни места в екстремен мащаб и засилващият се натиск върху малкия и средния бизнес, пътят към нормалността след пандемията вероятно ще е дълъг, поясни той.

От "Фич" подчертават, че най-голямата ревизия на прогнозите за БВП е в еврозоната, където мерките за спиране на заразата ще са на много висока цена през първото тримесечие на 2020 г. Прогнозата за еврозоната е свиване със 7%, а за САЩ - 5,6 на сто.

В Китай и Индия се очаква -1% растеж, което е безпрецедентно ниво най-малко от 80-те години на миналия век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай