Чиста вода за Костинброд

Наливат 97,6 млн.лв. за пречиствателна станция и нови тръби

 Чиста вода за Костинброд | StandartNews.com


Костинброд. С пречистена вода и нова инфраструктура ще може да се похвали Костинброд в навечерието на 2015 г. До 31 декември 2014 г. община Костинброд  ще има пречиствателна станция за отпадни води. Проектът се финансира по ОП "Околна среда" с 97, 6 млн. лв. безвъзмездна помощ, а държавното съфинансиране е близо 19 млн. лв. Договорът бе подписан от екоминистъра Нона Караджова и кметът на общината Милен Димитров.

След осъществяването ще бъде изградена пречиствателна станция и 600 000 куб.м. води вече няма да се вливат замърсени с азот и фосфор в реките Блатна и Белица. 41 км стари, амортизирани и надупчени водопроводи и 44 км канализация ще бъдат подменени и доизградени. Хората от Коситнброд пък ще са спокойни, че сградите им няма да се наводняват при всеки голям дъжд и няма да имат воден режим. Община Костинброд се бори 4 г. да прокара водния си проект и да подобри ВиК инфраструктурата в града. Когато Димитров е избран през ноември миналата година, той започва консултации с екоминистерството и чак след пълна преработка на първоначалния проект получава одобрение. Изпълнението му ще започне веднага, обясни Димитров.

Решени сме да не допуснем загубата на нито едно евро от безвъзмездното финансиране и до февруари да сме избрали изпълнител, категоричен бе той. "Надявам се населението да изтърпи разкопаните улици, защото ще разделим проекта на два лота, ще струпаме много техника и започваме да строим на широк фронт”, обясни кметът. Нашите очаквания са, че проектът ще бъде изпълнен в срока, категорична бе Нона Караджова. За да се случи тоав експерт от екоминистерството непрекъснато ще консултира екипа, който ръководи изпълнението на водния проект. "Това е инвестиция за 40-50 години напред. Проектът ще привлече вложители в Костинброд, защото всеки инвеститор, който търси място за своя бизнес, първо пита – има ли вода, ток, инфраструктура", обясни екоминистърът.


Ето и какво обясни кметът на Костинброд пред агенция Стандарт Нюз във връзка с проекта:


Милен Димитров, кмет на община Костинброд

- Как се решихте, да кандидатствате с воден проект по ОП "Околна среда"? Общините обикновено имат страх от тези тежки проекти, защото ако не се справят в срок, трябва да доплащат суми от своя бюджет.


- Ако трябва да кажа честно, аз също имам някакъв страх. От друга страна това е единственият шанс на общините със стара и амортизирана инфраструктура да ползват европейски пари, за да я оправят и да създадат нови качествени условия на живот на населението. Когато бях избран за кмет, първото нещо, с което се захванах беше именно този проект. След като разгледахме нуждите и предложеното в стария проект, се съобразихме с общественото мнение и в рамките на два месеца го проектирахме отново. Това доведе до увеличаване на обхвата и стойността му от 42 млн.лв. на 97,6 млн.лв. Въпреки че увеличихме стойността  на проекта, ние го оптимизирахме. В противен случай той трябваше да надхвърли 150 млн.лв. и да се изгражда на 2 етапа – през този и в следващия програмен период.


- Какви са ползите за населението от този проект ?


- В Костинброд канализацията е много остаряла и ВиК фирмата постоянно отстранява течове. Дупките по улиците са много заради амортизираната мрежа и честите аварии. А ако искаме да изграждаме града над земята, трябва да построим първо инфраструктурата под нея. Сега загубите на питейна вода на територията на града надхвърлят 65%. С този порект значително ще ги намалим и се надяваме вече да нямаме режим на водата.


- Сега имате ли такъв?


- Да. Заради сушата се появява недостиг на вода най-вече по високите етажи на жилищните блокове. С новата и модерна инфраструктура се надяваме да прекратим това явление.Ще постигнем и много сериозен екологичен ефект за изчистване на речните води когато пречиствателната станция заработи.  


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай