96 фирми избраха касовата отчетност

96 фирми избраха касовата отчетност | StandartNews.com

София. Едва 96 фирми са избрали да преминат към новия режим на "Касова отчетност на ДДС". Това стана ясно от думите на Боряна Георгиева, директор "Обслужване" към Националната агенция за приходите.

Според нея плахото пристъпване към новия режим е нещо нормално. "Не трябва да забравяме, че за да преминат на касова отчетност, фирмите трябва да отговарят на определени условия", посочи Георгиева. Едно от тях е годишният оборот да не надвишава 500 хил. лв. Освен това фирмата не трябва да има неизплатени данъци и осигуровки, а ако има такива задължения, за тях трябва да е дадено обезпечение или да има разрешение за разсрочване или отсрочване. Освен това фирмата не трябва да има актове за укриване на доходи.

Новият режим позволява на фирмите да плащат ДДС на хазната едва след като получат реалното плащане по дадена сделка, а не както преди - да дължат ДДС само на база на фактури. Фирмите, регистрирани по ДДС у нас, са около 238 хил. броя. Около 91% от тях, или около 216 580 фирми имат оборот под 500 хил. лв. Това означава, че засега едва 0,044% от фирмите, които по принцип могат да използват касовата отчетност, са решили да го направят.

Освен възможността за ползване на режима "Касова отчетност на ДДС" от тази година има промяна и при облагането с ДДС на сделките със зърно и технически култури. За тях се въведе принципът на обратно начисляване на ДДС, за да се пресекат възможностите за укриване на налога. За да разяснят новите моменти, от Националната агенция за приходи са изпратили 238 хил. електронни писма до всички регистрирани по ДДС фирми в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай