90 млн. евро инвестират в пристанището на ТЕЦ Варна

Многократно по-голяма инвестиция - около 200 млн. евро, се планира за разработването на ТЕЦ "Варна"

90 млн. евро инвестират в пристанището на ТЕЦ Варна | StandartNews.com
90-те млн. евро ще помогнат на пристанището на ТЕЦ Варна да се конкурира с гиганта Пристанище „Варна“

 

Многократно по-голяма инвестиция - около 200 млн. евро, се планира за разработването на ТЕЦ "Варна"

Голяма инвестиция в размер на 90 млн. евро ще помогне на пристанището на ТЕЦ Варна да се конкурира с гиганта Пристанище „Варна“ и ще бъде терминал за различни видове товари, с което ще се подпомогне родната индустрия. Това стана ясно в медийно изявление на изпълнителния директор и председател на съвета на директорите на ТЕЦ "Варна" Данаил Папазов, който говори в деня на отворени врати в топлоцентралата-гордост на морския град.

Още от юли Пристанище ТЕЦ Езерово" ще започне да използва старото въглищно пристанище на ТЕЦ "Варна" за зърнени товари като идеята е да се достигне до обработката на 200-250 хиляди тона товари до края на годината.

90-те млн. евро ще дойдат от чужд инвеститор, които ще влезе с дял от максимум 50%  в новосъздаденото дружество, каза Папазов.

Папазов не съобщи името на компанията, но спомена, че това е фонд, базиран в Лондон, с който се преговаря от 6-7 месеца. Той подчерта, че компанията ще е товародател и ще осигури и голямата част от товарите за пристанището, чиято амбиция е догодина да удвои дейността си и да достигне до 500 000 тона товари.

Пристанище "ТЕЦ Езерово" ще е конкурент на Пристанище „Варна“, увери Папазов и подчерта, че дружеството не работи с държавни товари, а само с частни. „Стремим се към транзитни товари“, разкри той и заяви, че не вярва на „красиви“ неща като „Пътя на коприната“. Дружеството ще използва ж.п. линията Варна-Русе, на която предстои ремонт. "Всеки си търси място под слънцето", каза Папазов, коментирайки конкурентната среда у нас и на Балканите.

ТЕЦ "Варна" планира да участва като съакционер в бъдещото общо предприятие със сегашните си активи, които са оценени на 63 млн. лева. Още толкова се очаква да осигури бъдещият инвеститор като парична вноска, за да се присъедини към бизнес начинанието. Паралелно с това пристанището вече има заявки от две фирми "Каргил" и "Кофко".

Многократно по-голяма инвестиция - около 200 млн. евро, се планира за разработването на ТЕЦ "Варна", от която в момента на газ са преобразувани три от шестте блока, два от които са за студения резерв. Предвижда се на мястото на старите блокове да се изградят нови, но инвестицията все още е в процес на оценка. Вероятно ще е от порядъка на 200 млн. евро и за нея също ще се търсят чужди партньори или банкови заеми, каза Папазов.

Той оспори тиражираната в медиите информация, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е овладял бившите активи на чешката компания ЧЕЗ, купувайки срещу 3500 лева дела на сина му и дъщеря му в дружеството "Сигда", което в края на 2017 придоби от ЧЕЗ затворената през 2015 г. въглищна централа.

Папазов разкри, че ТЕЦ Варна е купен за 48,5 млн. евро с банков кредит. Когато новите собственици влезли в дружеството,  в сметките му имало 10 000 лева. "Продадохме З0 000 тона въглища, продадохме скрап, изтеглихме още два кредита и така започнахме", каза Папазов.

Папазов заяви, че сделката с Доган била за много по-голяма сума, базирана на оценка от лицензирана компания, но отказа да назове точния ѝ размер. Папазов призна, че интересът му първоначално бил привлечен само от пристанището, но тъй като вървяло в пакет с въглищната централа "от немай-къде" взели и енергийната мощност.

Единствено Доган застана със своето име, а не през офшорки и други компании зад проектите на "Сигда", каза Папазов, който бе транспортен министър в кабинета "Орешарски".

Играем по правилата, подчерта Папазов и заяви, че това е било изричното изискване на Ахмед Доган.

Към момента ТЕЦ Варна изпълнява всичките си задължения към банките и няма просрочени заеми.

В ТЕЦ Варна работят 259 специалисти, на 70% от които целият им живот е минал в централата. Средната заплата е 1500 лева, като амбицията на ръководството е до края на годината тя да бъде значително увеличена.

В края на януари в сайта на ТЕЦ "Варна" бе публикувано инвестиционно предложение. В него бе записано, че предстои разширение и модернизиране на пристанище за обществен транспорт с регионално значение „ТЕЦ Езерово“ чрез присъединяване на три съседни на съществуващото пристанище поземлени имота.

Според документа предстои ново функционално зониране на територията, удължаване на съществуващото и изграждане на ново стационарно хидротехническо съоръжение – кей за приставане, престояване и обслужване на кораби, обособяване на ново корабно място за обработване на наливни товари и изграждане на нови пристанищни съоръжения на сушата, необходими за специализирането на отделните корабни места на пристанището в обработването на определен тип товари.

В същия документ е записано, че на пристанището ще се обработват генерални товари, контейнери, течни товари и насипни (зърнени) товари.

Кейовите фронтове на пристанище „ТЕЦ Езерово” ще бъдат с обща прогнозна дължина от около 950 м (616,80 м съществуващи за реконструкция и 104 м за доизграждане). Разчетният кораб за новия кей 230 м е тип „Панамакс“ с газене до 12,50 м.

„Прогнозният товаропоток по вода се очаква да достигне до 8 000 000 тона“, пише в инвестиционното предложение, където се посочва още, че общата използвана площ на сушата е 181 653 кв.м; в езерото (за оперативна акватория, зони за подход и маневриране с поддържана дълбочина -12,50 м) – около 380 000 кв.м.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай