60 хотела по Южното Черноморие застрашени от фалит

От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяване

60 хотела по Южното Черноморие застрашени от фалит | StandartNews.com

Около 60 хотела по Южното Черноморие са застрашени след фалитите на британския туроператор "Томас Кук" и неговата партньорска компания в България "Астрал Холидейз", съобщи БНР.

От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването, както на хотелиери и доставчици, така и на сезон 2020 г.

Сериозен спад в туризма през следващите 3-4 години, прогнозират от Бургаската регионална туристическа камара.

Като най-критичния период в развитието на туризма от 30 години насам определи събитието председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

Два са вариантите след фалита на британския туроператор "Томас Кук" – банката да приеме изготвена от него оздравителна програма или да бъде назначен синдик, който заедно с българските хотелиери да разработи оздравителен план.

И в двата случая обаче оздравителният период ще продължи от 3 до 5 години. Затова сега министерствата на туризма и финансите в България трябва да предприемат спешни мерки, за да ограничат щетите за българския бизнес след фалита на „Томас Кук“, каза Иван Иванов.

„В момента Министерството на туризма на Република България и Министерството на финансите не правят нищо. На първо място Министерството на туризма трябва да разработи програма, която да подпомогне българските хотелиери чрез премахването на ДДС – то там, където е фактурирана туристическата услуга, а не е заплатено нищо. Вторият момент е от страна на правителството - трябва да бъдат отпуснати безлихвени кредити, за да се разплатят хотелиери и доставчици. В противен случай ще има масово фалити - и на доставчици, и на хотелиери“, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай