55% от бизнеса планира връщане в офиса до есента

Над 2/3 ще се върнат след реорганизиране на работната среда

55% от бизнеса планира връщане в офиса до есента | StandartNews.com
  • 28% ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ РАБОТЯТ ОТ ОФИСА В МОМЕНТА
  • НАД 2/3 ЩЕ СЕ ВЪРНАТ СЛЕД РЕОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТНАТА СРЕДА
  • ГЛОБАЛНАТА КОНСУЛТАНТСКА КОМПАНИЯ РАЗРАБОТИ РЪКОВОДСТВО ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОЦЕСА

Повече от 55% от офис наемателите в София планират да започнат поетапно връщане на служителите си в офиса до есента, ако ситуацията с коронавируса остане под контрол. Това показа проучване на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton сред компании от различни сектори с общо над 22 000 служители. Допитването е проведено през втората половина на май и делът на участниците е изчислен на базата на броя на работещите в тях.

Около 28% от работещите в анкетираните дружества вече са в офиса, а компании, в които са заети 17% от общия брой служители, все още не са планирали дата на връщане. Показателно е, че 71% от служителите ще се върнат към обичайната си работна среда след реорганизация на пространството. Това налага работодатели и собственици на сгради да се погрижат за безопасността на служителите, което често е свързано с дълъг и сложен комплекс от мерки.

За да организира този процес, глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield, чийто партньор за България е Forton, разработи специално ръководство. Документът под заглавие Recovery readiness: a how-to guide for reopening your workplace, дава насоки за процедурата на базата на натрупаната от компанията експертиза до момента. Към края на април Cushman & Wakefield е обезпечила връщането в офиса на служители и клиенти, работещи на обща площ от над 74 млн. кв. м по целия свят.

“Преведохме и адаптирахме това ръководство, защото връщането към работа в офис в условията на продължаваща несигурност е предизвикателство за всеки бизнес. Получаваме много запитвания от наши клиенти относно мерките, които трябва да вземат и смятаме, че това ръководство ще им е от полза“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

Ръководството е базирано на концепцията 6 feet office, която Cushman & Wakefield и неговите партньори разработиха и прилагат както в собствените си офиси, така и в тези на техни клиенти. Тя е разработена така, че да осигури безопасна среда за работа в офиса, като се спазва принципа на 2 метра дистанция. Ръководството е насочено към наематели и собственици на офис сгради. То включва набор от технически указания за проверка на системите и инсталациите в сградата, мерки за реорганизация на общите части на сградата и на отделните офиси, както и съвети как да се комуникира промяната със служителите.

Най-общо концепцията 6 feet office обхваща шест елемента, които са подробно развити в ръководството. Това са: оглед на площите, създаване на ясни и лесни за следване правила, нова организация на движението в закритите пространства, преподреждане на работните места, разяснения за служителите. Според консултантската компания технологиите ще навлизат все по-силно в работния процес, а хибридният начин на работа (от различни работни пространства) ще се наложи като трайна тенденция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай