5 ст. за пластмасова чашка за кафе, край на клечките за уши

Поне 20 ст. ще струват ктутиите за храна от Нова година

5 ст. за пластмасова чашка за кафе, край на клечките за уши | StandartNews.com

Пластмасовата чашка за кафе ще струва минимум 5 стотинки от догодина. Цената ще фигурира в касовия бон за покупки на отделен ред. Минимум 20 стотинки пък ще броим за кутийките, в които получаваме храна за вкъщи или за офиса. Всяка година минималната цена ще расте и към 2027 г. чашата за кафе или сок ще се калкулират по 25 стотинки, а тарелките - по 40 ст. Това е записано в Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, която беше приета от Министерски съвет в края на миналата седмица. Това са прословутите правила, по които трябва да се борим с употребата на неразградима пластмаса в бита, и които в Европа бяха въведени още през лятото, пише "Марица".

Веднага след обнародване на наредбата в “Държавен вестник” влиза в сила забрана за продажба на пластмасови клечки за уши, прибори за хранене (вилици, ножове, лъжици), чинии, сламки, бъркалки за напитки, дръжки за балони и тънки пластмасови торбички с дебелина под 25 микрона. Но при наличие в магазините на такива стоки, те ще бъдат продавани до изчерпване на количествата.

Търговците, които предлагат напитки или готова храна в пластмасови чаши и кутии, ще трябва да поставят табели, които да информират клиентите за вредното въздействие на съдовете върху околната среда, както и възможните алтернативи за консумацията на напитките и храната.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай