5 млн. литра вино изнасяме за Русия всяка година

Годишно изнасяме над 5 млн. литра вино за Русия, съобщи пред репортери министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов...

5 млн. литра вино изнасяме за Русия всяка година | StandartNews.com

Годишно изнасяме над 5 млн. литра вино за Русия, съобщи пред репортери министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

На въпрос дали има повишаване на цените с оглед наближаващия Великден, Порожанов отговори, че се наблюдава леко увеличаване на продажните цени. „Тези дни ще поискам среща чрез турския министър с тяхното държавно предприятие по този въпрос. Турция се интересува от малко по-тежки животни – към 30 кг., така че можем да оферираме и ние“, заяви той.

Порожанов посочи, че пазарът на Саудитска Арабия е безкраен, но България няма толкова животни, отколкото той има нужда. „Те искат три породи агнета и в момента има искане за 10 000 живи животни, така че ние работим по този въпрос. Говорихме и за фуражен завод, който свихме до завод за фибри – това е добавка към хранителния компонент на животните. От Саудитска Арабия проявяват интерес към 1 млн. тона люцерна, което означава, че ние трябва да имаме люцерна от 1,5 млн. дка. Имат интерес и към 1 млн. живи агнета – техният пазар е за 6 млн., но ние нямаме този капацитет“, коментира той.

Във връзка с бизнес отношенията на България с Египет, земеделският министър заяви, че предстои посещение на българския президент там. „Те организират нещо като бизнес форум и ще подпомогнем посещението от гледна точка на идентифициране на бизнес обекти“, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай