26-ма държат пари колкото половината свят

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 г. , твърди Oxfam

26-ма държат пари колкото половината свят | StandartNews.com

26-има милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Oxfam. Тя констатира увеличаване на концентрацията на богатството през 2018 и апелира държавните да облагат най-богатите хора.

"Пропастта, която се е увеличила между богатите и бедните, възпрепятства борбата срещу бедността, вреди на икономиката и подхранва гнева в света", посочва Уини Бианийма, изпълнителен директор на Oxfam интернешънъл, цитирана в съобщението

Правителствата трябва да гарантират, че компаниите и най-богатите хора плащат своя дял от данъците, допълва тя по случай традиционното публикуване на годишния доклад на Oxfam за неравенствата в света в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще се проведе от 22 до 25 януари в швейцарския зимен курорт.

Според цифрите на неправителствената организация, чиято методология, основаваща се на данните, публикувани от Forbes и банката Credit Suisse, се оспорва от някои икономисти, 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни души на планетата. През 2017 г. техният брой бе 43, съобщи Инвестор.бг.

Най-богатият човек в света - Джеф Безос, главният изпълнителен директор на Amazon, е натрупал богатство през 2018 г. на стойност 112 млрд. долара, твърди Oxfam и за сравнение посочва, че бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1% от състоянието на Безос.

Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 млрд. долара миналата година или с 2,5 млрд. долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на сто, уточнява Oxfam.

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 г.,  като  "най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски ниски данъци от десетилетия.

Експертите на Oxfam твърдят, че от един долар от подоходното облагане само четири цента идват от налози върху богатството. Най-богатите крият от данъчните власти 7,6 трлн. долара, а в страни като Бразилия или Великобритания, "10-те процента най-бедни хора плащат вече по-високи данъци пропорционално на техните доходи в сравнение с най-богатите", твърди неправителствената организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай