2021: Ваксината носи плаха надежда

Анализатори преразгледаха очакванията си за икономиката, но предупредиха, че опасността остава

2021: Ваксината носи плаха надежда | StandartNews.com
  • Изходът зависи от мерките за подкрепа, които ще осигурят правителствата, една от най-важните задачи е преодоляване на неравенството
  • Анализатори преразгледаха очакванията си за икономиката, но предупредиха, че опасността остава

С обявяването на пандемията от SARS-CoV-2 кривата на спадове и ръстове в глобалната икономика се движи в обратна посока на броя на заразените и адекватността на мерките, които взимат правителствата по света. Овладяването на заразата е и в основата на икономическите прогнози за 2021 г. След избухването на втората вълна от COVID-19 те бяха ревизирани надолу, но бързото откриване и прилагане на ваксина накара много от финансовите анализатори да ги преразгледат. Това направиха в последните дни на декември Fitch Rating, Morgan Stanley, Oxford Economics, ОИСР. Оптимизмът обаче е плах, а възстановяването изисква много работа, посочват експертите.
Една от най-важните задачи е предотвратяване на неравенството, създадено от социално-икономическото въздействие на пандемията. "Все още не сме вън от опасност. Все още сме в разгара на пандемичната криза, което означава, че провежданите политики имат да свършат още много работа", каза пред Ройтерс главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ Лорънс Буун. В доклада на организацията се посочва необходимостта подкрепящите парични и фискални политика да продължат, за да се ускори възстановяването на националните икономики.
Според икономическия екип на Morgan Stanley Research, V-образното възстановяване, което прогнозира в средата на 2020 г., сега навлиза в нова фаза на самоподдържане и е на път да осигури 6,4% ръст на БВП през следващата .
"Синхронното глобално възстановяване ще започне през второто тримесечие на 2021 г. До март или април очакваме всички страни и всички сектори на световната икономика да се присъединят към възстановяването", казва Четан Aхя, главен икономист на Morgan Stanley.
"Преработихме годишните си прогнози за глобалния БВП и очакваме спадът да е с 3,7% през 2020 г. спрямо предишния минус 4,4%. Преразглеждането отразява по-силно от очакваното възстановяване през третото тримесечие. Независимо от това спадът е все още близо два пъти по-дълбок от този през 2009 г., когато световният БВП е спаднал с 2,1%", коментираха от Fitch.
Но не всички гледат така оптимистично на предстоящото възстановяване. Икoнoмиcтитe нa Eвpoпeйcкaтa цeнтpaлнa бaнкa (EЦБ) пoнижиxa в началото на декември пpoгнoзитe зa pacтeж в eвpoзoнaтa зapaди тeжecттa нa втopaтa вълнa нa СОVID-19. "EЦБ oчaквa БBП дa нapacнe caмo c 3.9% пpeз 2021 г.", пocoчи пpeдceдaтeлят нa банката Kpиcтин Лaгapд. За сравнение, прогнозата от септември бе за 5% ръст. "Bcички oчaквaxмe, чe щe е възможна втopa вълнa, тя бeшe взeтa пpeдвид и в пpeдишни пpoгнoзи. Ho дълбoчинaтa, пpoдължитeлнocттa и мepкитe зa oгpaничaвaнe, cвъpзaни c нeя, нe бяxa пpeдвидeни дo cтeпeнтa, в кoятo тe ce cлyчиxa и вce oщe ca в cилa", дoбaви Лагард.
Bтopaтa вълнa oт кopoнaвиpyca щe нaнece пo-тeжък yдap въpxy икoнoмикитe в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa (ЦИE), oткoлкoтo тaзи пpeз пpoлeттa. В cлeдвaщитe мeceци мoжe дa ce oчaквa тe дa изпaднaт в peцecия, нeзaвиcимo oт пpeдпpиeтитe oт пpaвитeлcтвaтa пo-мeки мepки, е мнението на икoнoмиcтите oт мeждyнapoднaтa кoмпaния Соfасе. Според тях за България спадът ще е минус 5,2%, за Румъния - минус 6%, за Чехия - минус 5,8%, а за Унгария - минус 4,7%.
Управителят на Българската народна банка Димитър Радев също предупреди, че у нас е възможно влошаване на икономическата ситуация. Прогнозата му бе публикувана в бюлетина на Асоциацията на търговските банки в навечерието на Деня на банкера - 6 декември.
"Втората вълна от COVID-19 може да осъществи сценария за изостряне на икономическата криза, а оттам и влошаване на кредитните портфейли на банките", пише гуверньорът на БНБ. Той препоръчва банките да се подготвят да оперират в условията на задействани капиталови буфери и ясен план за тяхното възстановяване след кризата.
"Намираме се във втората вълна на пандемията, която очакваме да започне да затихва през февруари, така че ще има отражение върху икономиката за първото тримесечие на 2021 г.", коментира главният икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ Дан Букша. "Изходът за икономиката зависи до голяма степен от мерките за подкрепа, които ще осигурят правителствата в отделните страни и ясната комуникация към бизнеса и домакинствата по отношение на следващите стъпки. Въпреки трудната ситуация, нашият регион остава сред най-добре справящите се с кризата и очакваме тази тенденция да се запази", каза той. "Подобно на останалата част от региона на ЦИЕ, възстановяването през 2021 г. в България ще бъде само частично. Нашият базов сценарий предвижда увеличение на реалния БВП с 2,5% през следващата година. Възстановяването ще набере скорост през 2022 и 2023 г., когато очакваме ръстът на реалния БВП да се ускори до нива между 4% и 5% годишно", посочи Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай