2020: “Асарел-Медет” инвестира 75 млн. за устойчиво развитие

Панагюрище е номер 3 в страната по брой лекари на глава от населението благодарение на "Уни хоспитал"

2020: “Асарел-Медет” инвестира 75 млн. за устойчиво развитие | StandartNews.com
  • Панагюрище е номер 3 в страната по брой лекари на глава от населението благодарение на "Уни хоспитал"
  • Изпратихме трудна, но успешна година, доволене изпълнителният директор инж. Делчо Николов

Трудна, но много успешна. Това е равносметката на един от лидерите в българския рудодобив "Асарел-Медет"АД за изминалата 2020 година. В условията на пандемия бяха инвестирани близо 75 милиона лева по програмите за дългосрочно устойчиво развитие на компанията, а началото на 2021 година бе белязано от старта на поредната инвестиция на дружеството в туризма - започна изграждането на ново крило на Хотел & СПА Каменград в Панагюрище."Нашата индустрия е базова и структуроопределяща не само за цели региони, но и за икономиката на страната и за щастие в тези трудни за всички условия успяхме да мобилизираме ресурсите си и да продължим да се развиваме устойчиво", доволен е изпълнителният директор на "Асарел-Медет"АД инж. Делчо Николов. В най-тежките месеци на 2020 г., когато цените на металите на международните пазари буквално се сринаха, предприятието успя да съхрани всички работни места и да запази доходите на хората. В резултат на това, след година на пандемия и ограничителни мерки, "Асарел-Медет"АД може да се похвали с повече от отлични финансови и производствени резултати. Преди счетоводно приключване на годината, нетната себестойност на 1 тон платим метал е със 7,7% по-ниска от планираната за 2020 г. по съпоставими условия.

Мерките срещу COVID-19 по-строги от националните

Коронавирусът, който изненада света в началото на 2020 г., постави на изпитание и най-големите компании, които по принцип са подготвени за всякакви изненади. "Мерките, които взехме още в началото на пандемията, мога да определя като навременни и адекватни. Те остават дори по-строги от тези, които се предприеха на национално ниво", подчерта изпълнителният директор. Дружеството създаде собствен оперативен щаб, извърши нова оценка на риска, реорганизира работните графици, осигури лични предпазни средства и въведе ясен регламент за широко безплатно тестване и профилактика.

Инвестициите: Финализира се проектът за обогатителната фабрика

За последните три години "Асарел-Медет"АД инвестира над 350 милиона лева по програмите за дългосрочно развитие на дружеството. През 2021 г. се очаква финализирането на един от най-мащабните проекти - модернизацията на Обогатителната фабрика за достигане на заложения проектен капацитет от 15 млн. тона годишна преработка на руда. През миналата година беше внедрена и дигитална система за управление на пробивно-взривните дейности, която позволява изключително прецизното им проектиране и извършване. Това е уникален за Балканите проект, който включва в обща информационна система пробивно-взривните работи заедно с дигиталния геоложки, структурен и хидрогеоложки модел на находище "Асарел". Подобна система имат само водещите минни компании в света. Общо над 4 млн. лв. са вложени от компанията в дейности по опазване на околната среда през миналата година. Изпълнени са 23 задачи, като само осем от тях са ангажимент на компанията по концесионния договор. В района е извършена техническа и биологична рекултивация на общо 63 декара през 2020 г.

Социална отговорност

Благодарение на визионерския поглед на покойния председател на Надзорния съвет на компанията проф. д-р Лъчезар Цоцорков, Панагюрище посрещна пандемията на трето място в страната по брой лекари на глава от населението, с модерно оборудвана болница и 340 болнични легла. Инвестицията от над 120 милиона лева в модернизацията на едва кретащата през 2015 г. панагюрска болница, сега позволи на общината да има 650 лекари, медицински сестри и немедицински специалисти, работещи в МБАЛ "Уни Хоспитал". Фондация "Лъчезар Цоцорков" дари предпазни средства и тестове за 300 хиляди лева на болници в страната, а заедно с другите големи минни компании "Асарел-Медет"АД се включи в голямото браншово дарение от над 500 хиляди лева, с което Министерство на здравеопазването покри транспортните разходи за доставки от Китай.С мисъл за бъдещетоНовата 2021 година започна с поредния голям инвестиционен проект на "Асарел-Медет"АД в сферата на туризма. Започна разширяването на Хотел & СПА Каменград в Панагюрище, който ще увеличи капацитета си с 56 двойни стаи и 5 апартамента. "В може би най-тежкия период за туристическия бранш инвестираме в разширението на хотел "Каменград", защото тук има голям туристически потенциал, който продължаваме да развиваме. Панагюрище е атрактивна дестинация за културно-исторически, СПА, конферентен, здравен и спортен туризъм", посочи от името на дъщерното дружество "Тракийски хотелиери" Веселина Цоцоркова.  Очаква се новата част на хотела да отвори врати в края на 2022 година  и да създаде нови перспективи за туризма в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай