20 000 лева заплата! Един сектор срути всички рекорди

Ето кои са златните специалисти у нас

20 000 лева заплата! Един сектор срути всички рекорди | StandartNews.com

Един сектор у нас срути всички рекорди по заплати. Разбира се, това е IT-индустрията. Колкото и да се говори, че служителите в нея вече не са "златни", че няма търсене и т.н., цифрите говорят друго.

Разработчиците на приложения за мобилни телефони и Data Science специалистите са с най-високи заплати в IT-сектора в България. 

Най-големите възнаграждения имат тези, които създават ботове - 20 000 лв., показват изследвания на специализирани сайтове за обяви за работа в IT-бизнеса. 

Data Science специалистите се използват не само при при създаване на ботове, но също и в здравеопазването, транспорта и логистиката, в търговията и телекомуникациите. 

Най-опитните разработчици на мобилен софтуер вземат средно 12 хиляди лева, а хората с опит под 2 г. получават малко над 5000. 
 
Но все пак cпeциaлиcтитe c възнaгpaждeниe нaд 8000 лeвa мeceчнo ca 22%, или нaд 1/5 oт paбoтeщитe в IT-сферата. Най-масовите заплати се движат между 2500 и 5000 лeвa. Пoвишeниe на възнаграждението в сравнение с миналата година oт пopядъкa нa някoлкocтoтин лeвa ce нaблюдaвa пpи xopaтa c мaлък или бeз oпит, пише "Марица".

Само допреди 5 години лидерите по високо заплащане в IT-индустрията бяха владеещите Java – универсален компютърен език, позволяващ да се изработват уеб базирани приложения. Сега те също получават високи възнаграждения от 7500 до 11 000. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай