2 млн.българи може да загубят "спящи" акции

За това предупреди по bTV Васил Велев

2 млн.българи може да загубят "спящи" акции | StandartNews.com

2 милиона българи са застрашени да загубят собствеността върху ценните си книжа, придобити по време на приватизацията. За това предупреди по bTV Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Ако този законопроект бъде приет, ще бъде конфискувана собствеността на 2 милиона български граждани. Нашата позиция е за оттегляне на този законопроект. Синдикатите имаха и още по-остра позиция.

Поискали сме всички заедно среща с премиера", каза Велев.

Законодателят твърди, че намерението е чрез проекта да се раздвижи пазарът, както и да се защитят миноритарните акционери, добави той.

"Това е посегателство върху частната собственост, противоречи на Конституцията, влошава бизнес климата и ощетява хората", отбеляза Велев.

Десетки хиляди граждани имат пакети акции от порядъка на 1000-2000 лв. Други пакети от акции са от порядъка на десетки хиляди левове. Има редица бивши приватизационни фондове, където цената на пакет акции, които гражданите притежават, са стотици левове.

Има и такива, които са с хиляди левове изтъкна председателят на АИКБ.

"Искаме хората да имат лесен достъп до информация. Административно да се облекчат процедурите и да поевтинеят - и за наследяване, и за управление на тези акции, както и хората доброволно да изберат какво да правят с акциите си", категоричен бе Васил Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай