189 са най-засегнатите от хакерската атака в НАП

Няма нужда 4 млн. българи, чиито данни са хакнати, да сменят личните си карти

189 са най-засегнатите от хакерската атака в НАП | StandartNews.com

Най-голям теч на информация е разкрит за 189 души след хакерската атака в Националната агенция за приходите, съобщиха от ведомството. Оттам допълват, че няма необходимост близо 4-те милиона българи, чиито лични данни са изтекли противозаконно, да сменят личните си карти.

От приходната агенция съобщават, че ще се свържат персонално със 189-те души, за които е изтекла най-много информация. Тя е комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл, допълват от агенцията.

Предстои и публикуването на приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни за всички. То ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП.

В момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация. След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай