1/3 от фирмите чакат спад на продажби и приходи

Това става ясно от анкета на Германо-българската търговска и индустриална камара

1/3 от фирмите чакат спад на продажби и приходи | StandartNews.com

Проучване на Германо-българската индустриално-търговска камара, повече от една трета от фирмите очакват значителен спад на своите приходи и продажби през годината, като резултат от кризата с коронавируса. А 23% все още не могат да преценят  ситуацията и последиците, които ги очакват.

Близо 20% от анкетираните фирми очакват спад в дейността си наполовина. 17% очакват спад повече от десет на сто, а 8% все още се надяват на лек спад и на по-леко преодолими последици.

Оптимистите, които не очакват последствия от извънредното положение са едва три на сто.
Повече от една трета от фирмите заявяват, че ще освободят служителите си в платен или неплатен отпуск, близо 20 на сто предвиждат съкращения на част от персонала, а 18% да намалят производственият си капацитет.

Едва 16% са готови да предоставят възможност за работа на половин работен ден, а други 16% избират мерки като дистанционна работа, пренасочване на дейността или вътрешно преразпределение на работната им ръка.

Проучването е проведено между 20 и 23 март сред български предприятия, които поддържат търговски връзки с Германия и германски инвеститори у нас за сектори като IT, транспорт, машиностроене, електротехника, текстил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай