1,178 млрд. евро се насочват към три района у нас

Това заями министър Теменужка Петкова

1,178 млрд. евро се насочват към три  района у нас | StandartNews.com

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва на форум на тема "Социален диалог и колективно трудово договаряне в сектор Енергетика"

"Само по механизма за справедлив преход на България са отпуснати 1,178 млрд. евро, които ще бъдат насочени към три проблемни района в страната - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Целта на мерките е да се запазят работните места и добрият стандарт на доходи на хората от сектора", каза тя..

"В стремежа на правителството за постигане на тези няколко приоритета виждаме мястото и ролята на социалния диалог", посочи Петкова.

Министърът отбеляза, че днес системата на енергетиката е стабилизирана. Тя напомни, че в края 2014 г. секторът е бил в критично състояние и с дефицит от над 800 млн. лв. Само година по-късно в края на 2015 г. системата вече не генерира дефицит.

Същевременно се отчита 4,5 процента по висока производителност от националната, но и забавяне на динамиката на средната брутна работна заплата в сектора спрямо националната средна брутна заплата с около 36 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай