"Еко Агро" очаква 400 тона череши

"Еко Агро" очаква 400 тона череши | StandartNews.com

"Еко Агро" има черешова градина на площ от 500 дка, от която се очаква тази година реколтата да е 400 т. Това съобщи Иван Калинков - член на Съвета на директорите на "Албена" АД, в чийто състав е земеделската фирма. Той заяви, че половината от продукцията ще бъде изнесена. За да е конкурентна стоката - в съответната опаковка и вид, в "Еко Агро" ще бъдат инвестирани около 200 000 лв. за закупуване на машина за калибриране и опаковка на черешите.

Наред с черешовата градина успешно продължава да е развитието и на другите овощни насаждения - ябълки и сливи, както и на лозовия масив, който е на площ от 110 дка. Очакванията са в следващите до 20 г. ежегодно печалбата от черешовата градина да е от порядъка на 500 000 лв., каза още Калинков, като припомни, че плодните дръвчета са млади. В момента "Албена" АД продава 5500 дка земеделска земя на цена от 2000 лв. за декар, която преди време компанията е купила на цена средно 600 до 700 лв. за декар, каза още Калинков.

И добави, че в рамките на 5 години от нея печалбата на "Албена" АД е възлязла на 9 млн. лв. Изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев добави, че в дъщерните си фирми - селско стопанство, "Бялата лагуна", "Приморско", "Интерскай" и други, компанията е инвестирала около 100 млн. лв през годините. Той сподели още, че в момента предстои подписване на договор с белгийски туроператор за наем на хотел "Де Маск" в Швейцария и компанията очаква първия наем за него в размер на 300 000 швейцарски франка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай