Стана ясно кой колко работи в Европа и къде сме ние

Най-много време отделят в Турция – 44 часа

Стана ясно кой колко работи в Европа и къде сме ние | StandartNews.com

Положените усилия и времетраенето са двата фактора, чрез които се вижда кой и колко работи. Първото е трудно за измерване, но е възможно да се разбере кой работи най-дълго, пише Economic.bg.

Картата по-долу визуализира средните часове, които европейците работят всяка седмица. Данните са по държави и са взети от Проучването на работната сила на Евростат (2023). Наборът от данни обхваща заети лица на възраст 20-64 години с „основна професия“ и включва работа на пълно и непълно работно време.

По-малко богатите държави в Европа (по БВП на глава от населението) видимо имат склонност към по-дълги работни седмици. Например хората на Балканите - включително Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция и Румъния - работят средно над 40 часа седмично на основната си работа.

Най-много време отделят в Турция – 44 часа.

На другия край е Нидерландия, където хората работят средно по 32 часа седмично. Това несъответствие между Източна и Западна Европа не е новост. Данните от 2008 г. до голяма степен отразяват същите тенденции.

За сравнение, в България хората работят средно по 39 часа седмично.

Друга констатация в изследването на работната сила е как седмичните работни часове се различават в зависимост от професията. Работещите в селското, горското и рибното стопанство имат най-дълга работна седмица (44 часа).

При съпоставяне на двата набора от данни се появяват някои корелации. Например в Турция и Сърбия, двете страни с най-дълъг работен ден в Европа, почти 20% от работната сила е заета в селското стопанство.

По подобен начин Босна (3-то място) и Румъния (5-то място) също имат приблизително същото разпределение (20%) на работната сила в селското стопанство.

Междувременно средното работно време в Гърция е на път да се увеличи: правителството въведе шестдневна работна седмица за някои отрасли в опит да повиши производителността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай