Симеон Дянков изригна. Такова нещо не се случвало от 25 години!

Далеч сме от еврозоната, тихо ще ни отрежат, прогнозира той

Симеон Дянков изригна. Такова нещо не се случвало от 25 години! | StandartNews.com

Източник: БНТ

Опасно е дефицитът по българския бюджет да бъде 3% постоянно, защото това вреди на икономиката, предупреди пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той призна, че икономиката на страната се справя горе-долу добре. В същото време заради липсата на парламент и правителство се бави дебатът за бюджета за 2025 година.

Министър Людмила Петкова се е застраховала като е поискала политиците да кажат какви да са мерките в бюджета и да се определи дефицитът. Такъв дефицит не сме имали от 25 години, обяви Дянков. Според него страната ще изтегли 2 заема до края на годината и още три - следващата.

Той не очаква сериозен дебат за дефицита в парламента. Много са щедри обещанията в кампанията. 8 милиарда лева са неизпълнените капиталови разходи. Само 4 милиарда от заложените са реализирани.

Смислено е да има разговор за прогресивното облагане и данъците, но трябва да има стабилно правителство, по думите му. Няма как да сме в хроничен дефицит, посочи бившият финансов министър. Не сме толкова близо до гръцкия сценарий, успокои Симеон Дянков, но добави, че все пак е нужен разговор за какво харчим.

Не сме близо до еврозоната, категорично заяви той. Не сме стигнали критерия инфлация. 3% дефицит също ще ни спъне. Тихо ще ни отрежат, смята Дянков. Освен това и обществото трябва да е готово за приемане на еврото. Политиците не искат да влизаме в еврозоната, подозира бившият министър.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай