Обидно ниски! Професор разпердушини заплатите в България

Увеличаването на минималната заплата си е принцип, просто у нас най-после се възприе

Обидно ниски! Професор разпердушини заплатите в България | StandartNews.com

Минималната работна заплата в България вероятно ще се увеличи със 144 лв. до 1077 лв. от началото на 2025 година. Това обаче пак ще ни остави на незавидно място по доходи в рамките на Европейския съюз, смятат експерти.

Пак ще сме на опашката на ЕС и то яка опашка. Ние сме с най-ниска минимална заплата в Евросъюза. Деветте страни, които бяхме членки на СИВ, а сега сме в ЕС - Чехия, Словакия, Полша, Румъния и др. - техните заплати са общо взето близки като цифри, но ние сме изключение. Ако сравним нашата минимална заплата с тяхната средна, то разликата е около 60%. А да не говорим за останалите страни от Западна Европа, обясни пред НоваНюз икономистът проф. Гарабед Минасян.

Увеличаването на минималната заплата си е принцип, просто у нас най-после се възприе. Този принцип си действа в ЕС. Нашата минимална заплата в сравнение с балканските страни, пак е ниска. То чак е обидно. В Турция тя е 568 евро, а у нас е 477 евро за тази година. В Черна гора - 533 евро, Сърбия - 544 евро. Би следвало да се обиждаме от едно такова съпоставяне, което пък означава, че и средните работни заплати у нас са много по-ниски в сравнение с останалия свят около нас. И всичко това би следвало да го свържем с нашия неустоим мерак да се включим в еврозоната колкото се може по-бързо, защото ако се включим, тогава всякакви пречки ще отпаднат и този сравнителен анализ ще действа много по-болезнено на населението, коментира Минасян.

Лошото е, че у нас ръстът на икономиката не е от производство, а от потребление, за разлика от другите държави. Ние трябва да се стремим тази минимална работна заплата да бъде изработена наистина, а не да бъде функция на политически решения и популизъм, заяви от своя страна финансистът Любомир Каримански.

Заплатите могат да скочат с инвестиции. В момента инвестициите са ни ниски в икономиката за цялостна подмяна на технологичното оборудване. Свързано е и с темповете на ръст на БВП. За съжаление у нас разходите за труда са по-високи от ръста на производителността на труда. Разликата между двете е 26%. Въпросът е защо е така и до кога може да продължава това. Проблемът е, че инвеститорите предпочитат да изнасят парите си в чужбина, вместо да ги връщат в нашата икономика.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай