Невиждана опасност! Портокаловият сок изчезва от трапезата

Икономическите въздействия са драматични в някои страни

Невиждана опасност! Портокаловият сок изчезва от трапезата | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Портокаловият сок може да изчезне от рафтовете на супермаркетите завинаги, ако земеделските власти по света не реагират бързо на надвисналата над цитрусовите плодове голяма опасност, става ясно от публикация в изданието Study Finds.

Ето колко критична стана ситуацията в света на отглеждането на цитрусови плодове. През последните десетилетия заболяване, наречено Huanglongbing (HLB), известно още като болестта на „позеленяването на цитрусите“, опустоши овощните градини в Азия, Северна и Южна Америка и няколко африкански страни. Въпреки че световното производство се е увеличило през последните години благодарение на силното търсене на пазара и новите насаждения, безмилостното разпространение на болестта кара производителите да се страхуват от най-лошото.

Икономическите въздействия са драматични в някои страни. В Бразилия производството е намаляло с повече от 20%, 60% в Гваделупа и се е сринало с повече от 90% във Флорида.

Флорида, известна с производството на портокали, изгуби хиляди работни места в цитрусовия сектор. Навсякъде са въведени драстични мерки за карантина и управление на вредата. Цената на портокаловия сок се е удвоила за една година, като производителите сега се борят да се сдобият с плодове.

Заболяването се причинява от бактерия от рода Candidatus Liberibacter, която паразитира в сокопроводимите съдове - флоема. Атакувани от бактерията, дърветата реагират, като произвеждат захар, известна като калоза, която се натрупва в съдовете и ги запушва, точно както при тромбоза. Продуктите на фотосинтезата SEE, образувани в листата, след това вече не се разпределят в цялото дърво. След дълга безсимптомна фаза се разкрива вътрешно увреждане под формата на жълти петна по листата.

Плодът става деформиран, необичайно оцветен и по-горчив, което го прави невъзможен за продажба. Клонките и след това клоните умират обратно. Тези симптоми започват от един клон, преди да се разпространят до цялото дърво. След няколко години запушените съдове неизбежно причиняват смъртта на дърветата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай