Най-острият проблем с минималната заплата. Икономисти казаха истината

Липсват реални пари, с които да вдигаме пенсии и заплати, смята работодател

Най-острият проблем с минималната заплата. Икономисти казаха истината | StandartNews.com

Продължава тежкият спор каква трябва да е минималната работна заплата у нас. Синдикатите искат увеличение по приетата вече от парламента формула, работодателите са категорично против. Икономистите пък имат противоречиви чувства по въпроса.

„Има няколко начина хората у нас да са по-богати. Единият е в страната да влизат външни инвестиции, а другият - вкарване на европейските средства. На практика обаче нямаме външни инвестиции. Имаме и друго нещо - заеми. Липсват реални пари, с които да вдигаме пенсии и заплати”, обясни пред Нова телевизия директорът на Българската стартъп асоциация Добромир Иванов.

Според икономиста Михаил Кръстев въведеният модел на определяне на заплатите е грешен. "Минималната работна заплата стана процент от средната и виждаме влошаване на икономическата среда. От 28 области в страната, 19 бяха в риск от прекалено високо съотношение между минимална и средната работна заплата. През следващата година дори да наложим 10% увеличение на средната работна заплата, тези области ще станат 22", посочи той.

"България има няколко конкретни предимства в този етап на развитие на икономиката - ниското заплащане на работната ръка, ниската данъчна тежест, условията за развиване на бизнес в страната, перспективите, че ще се присъединим към еврозоната и Шенген. Виждаме, че едно по едно тези неща отпадат. Естествено, че когато сме заобиколени от съседи, които не са в ЕС, те нямат наложени регулациите и могат да осигуряват допълнително държавна помощ, както прави Турция при привличането на инвестиции. Така губим своето конкурентно предимство. Трябва да се разчита повече на съществуващите ресурси, до които имаме достъп”, твърди Кръстев.

„Разбирам желанието да се повишават доходите, защото има проблем с неравенството у нас, особено по време на инфлационния епизод, от който сега излизаме. Тогава дори може да се твърди, че повишаването на минималната работна заплата е помагало. Когато обаче влизаме в друг тип макроикономическа обстановка, това е свързано със забавянето на икономиката в останалата част на ЕС”, коментира друг икономист - Стоян Панчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Protuncho
преди 9 часа

Въпроса тук е като с ДДС-то. Ако намалиш ДДС а не увеличиш данък печалба , това няма да свали цени и инфлация. И при минималната заплата е така. Ако вдигнеш минималната и вдигнеш социалните помощи, това няма да изкара повече хора да работят и да плащат данъци и осигуровки, а ще си клинчат на помощи. Като най-бедна държава в ЕС е логично да сме най-ниска минималма, ама когато страните от региона извън ЕС(Турция, С Македония, Сърбия,Черна Гора) ни изпреварват ей тва вече проблем. Не говорим да се изравняваме с Швейцария и Норвегия (също извън ЕС). И изобщо логиката на минималната е да намалява работещите бедни, а логиката на Максималния осигурителн стаж е да се знае колко е средната класа. Дано някой светъл ден им узреят кратуните.

Откажи
Ужасена.
преди 4 часа

Не мога да разбера, защо трябва да се повиши МРЗ. На този етап мисля, че реално МРЗ трябва да се намали до 750 лева БРУТО. Не може бизнеса да е притиснат за разлика от работещите. Като не им стига на работещите, да се хванат на втора и на трета работа да работят. Ние бизнесмените сме достатъчно притиснати.

Откажи
Gena
преди 8 часа

Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro

Откажи