Москва удари световната търговия! Путин налага нови ограничения

Мерките не трябва да се вземат прибързано и не трябва да причиняват щети на Русия

Москва удари световната търговия! Путин налага нови ограничения | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва трябва да обмисли ограничаване на износа на уран, титан и никел в отговор на западните санкции, предаде Ройтерс.

Изявлението на Путин пред министрите от правителството предизвика покачване на цените на никела и поскъпване на акциите на минните компаниите за добив на уран по света, посочва агенцията.

Той заяви, че подобни ограничения могат да бъдат въведени и за други стоки и отбеляза, че Русия е основен производител на природен газ, диаманти и злато.

Мерките не трябва да се вземат прибързано и не трябва да причиняват щети на Русия, допълни руският президент.

Русия е лидер по запаси от редица стратегически суровини, като например природен газ (22% от световните запаси), злато (почти 23%), диаманти (почти 55%), допълни Путин.

"Моля, разгледайте някои от видовете стоки, които доставяме на световния пазар. (...) Може би трябва да помислим за някои ограничения – на уран, титан, никел", каза руският президент, обръщайки се към премиера Михаил Мишустин.

След изказването на Путин днес цената на никела с доставка през декември се повиши с 2,5% до 16 110 долара за метричен тон, по данни на Лондонската борса за метали (LME) .

Китай е най-големият купувач на никел от Русия, внасяйки 38 026 тона миналата година, което представлява 38% от руския износ на никел, според данни на "Трейд дейта монитър" (Trade Data Monitor). Почти 30% от руския износ на никел, или 29 172 тона, бе закупен от Нидерландия миналата година за трансбордиране в други европейски страни.

Акциите на компаниите, добиващи уран, скочиха след изказването на Путин.

Книжата на канадските минни компании "НексДжен Енерджи" (NexGen Energy), "Камеко" (Cameco) и "Денисън Майнс" (Denison Mines) поскъпнаха с между 5,2 и 5,4 на сто.

Русия е четвъртият по големина производител на уран в света и притежава около 44% от световния капацитет за обогатяване на уран.

През 2023 г. САЩ и Китай оглавяват списъка на страните, внасящи уран от Русия, следвани от Южна Корея, Франция, Казахстан и Германия.

През май президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за забрана на вноса на обогатен уран от Русия - търговия на стойност около 1 милиард долара годишно.

Русия също е третият по големина производител в света на титаниева гъба, която се превръща в метал за промишлени приложения в космическата, морската и автомобилната индустрия, но има ниски собствени минерални запаси от титан.

Руският минен гигант "Норникел" е най-големият производител на рафиниран никел в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай