Хампарцумян предупреди за очаквана катастрофа с финансите

По отношение на политиката за доходите ние имаме най-лошата възможна комбинация

Хампарцумян предупреди за очаквана катастрофа с финансите | StandartNews.com

Източник: НоваНюз, архив

В момента политиците ни са с изключително къс хоризонт и не знам дали имат колективен интелект да започнат да мислят за бюджета, за финансите, за дефицита, за инвестициите, защото това все пак това е специализирана материя и не се научава от самосебе си, не е въпрос на природен талант. Констатацията направи пред телевизия НоваНюз банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Грамотните хора в модерните държави не управляват на касова основа. На тази база може да управляваш, ако имаш гараж и изчукваш коли. Взимаш аванс, купуваш палто на жена си и после три месеца си на червено. Това в модерните държави не се прави, но за съжаление у нас това се използва за пиарски политически неща. Но когато одеялото е късо или си завиваш главата и краката ти стърчат, или обратното. Въпросът е как да направим одеялото по-голямо, обясни той.

По отношение на политиката за доходите ние имаме най-лошата възможна комбинация от нискоквалифицирана работна ръка и растящи минимални заплати. Това е предизвестие за катастрофа, смята Хампарцумян.

Той препоръча политиците да не викат неволята. Те все казват, че сме в криза, но ние не сме в криза. В момента растем много по-малко, има структурни проблеми в икономиката и организацията на държавата, категоричен е банкерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай