Евтим Милошев призна за големия удар на туризма това лято

Потенциалът на българския туризъм е огромен, декларира министърът

Евтим Милошев призна за големия удар на туризма това лято | StandartNews.com

Повече приходи, повече туристи - това показват официалните статистически данни и това е ситуацията в българския туризъм това лято. Констатацията направи пред бТВ министърът на туризма Евтим Милошев.

Той призна обаче, че и проблемите са повече от преди. Големият въпрос в момента е липсата на кадри. Ние имаме над 130 средни училища, които подготвят кадри за този отрасъл. Но имаме проблеми и с инфраструктурата, и с визовия режим, разкри министърът.

Потенциалът на българския туризъм е огромен, декларира Милошев.

Още със сметките за ток за октомври небитовите потребители ще получат компенсации за скъпия ток, включително и хотелите и ресторантите, които са засегнати от поскъпването на тока за небитови клиенти от 1 юли насам, съобщи Евтим Милошев.

Той напомни, че евентуалното запазване на 9-процентната ставка по ДДС и през 2025 г. е въпрос на законодателна инициатива, независимо че финансовият министър Людмила Петкова настоява диференцираната ставка за туризма и спортните съоръжения да не продължава и догодина.

Към момента приходите от експлоатацията на инфраструктурата в големите курорти не постъпва в дружествата, които притежават тази инфраструктура. Промените в Закона за туризма, които оправят този проблем, бяха приети на първо четене от парламента преди десетина дни, но по-нататък следващият парламент ще има думата по това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай