Експерт се ядоса! Ето защо ще изгубим европарите по ПВУ

„Явно сме станали богата държава, че да можем да забравим тези пари“, пошегува се горчиво той

Експерт се ядоса! Ето защо ще изгубим европарите по ПВУ | StandartNews.com

Възможно е България да загуби голяма част от парите от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Вероятно е късно и да се предприемат каквито и да е стъпки от страна на държавата този изход да бъде избегнат.

„Когато сме договорили парите по ПВУ, стъпките са изговорени, държавата е поела определен ангажимент, а не работим по него“, разкри пред НоваНюз Димитър Лилков, изследовател в Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс”.

„Явно сме станали богата държава, че да можем да забравим тези пари“, пошегува се горчиво той.

На въпроса дали опасенията, че парите по плана няма да стигнат до хората Лилков отговори: „Злоупотреби с европейски средства са факт. Има институции, български и европейски, които се занимават с тези въпроси. За един определен процент от тези пари със сигурност е имало проблеми, но той е минимален."

"Несериозно е да се говори, че суми от няколко милиарда евро, които отиват за смислени неща и за подобряване качеството на живот на нашите граждани, са безполезни или ще изтекат в нечии джобове. Това е слаба политическа култура“, възмути се Димитър Лилков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай