Държавни пари надуват икономическия растеж на Русия

Оценката е част от новата прогноза за икономическото развитие през 2024 г.

Държавни пари надуват икономическия растеж на Русия | StandartNews.com

Източник: ТАСС

Руската икономика ще нарасне с 3,9% през 2024 г. или повече от доскоро очакваното и ще бъде над темпа от миналата година, благодарение на увеличените държавни разходи. Това заяви финансовият министър Антон Силуанов днес по държавната телевизия, цитиран от Ройтерс.

Оценката е част от новата прогноза за икономическото развитие през 2024 г., която се очаква да бъде публикувана скоро. Вече бяха оповестени силни икономически данни, които показват, че руската икономика е била в добра форма през първото полугодие.

"Виждаме, че икономиката се развива с по-бърз темп от очакваното от експертите. Това сочи, че икономиката нараства, отчасти благодарение на фискалните стимули, които въведохме както миналата година, така и през 2024 г.", каза Силуанов.

Предишните оценки на правителство за икономическия растеж през 2024 г. сочеха темп от 2,8% след миналогодишните 3,6 на сто.

Предварителните данни за икономическия растеж през първото полугодие, публикувани на 28 август, сочат ръст от 4,6% спрямо 1,8% през същия период на миналата година.

Представители на властите свързват този растеж със силните капиталови инвестиции, включително от частния сектор, които през второто тримесечие се повишиха с 8,3% на годишна основа до 8,44 трлн. рубли (92 млрд. долара) след 14,5% през първите три месеца на годината.

Новите прогнози предполагат, че темпът на растеж ще се забави през второто полугодие, което ще помогне на централната банка да се справи с прегряването на икономиката. То принуди регулатора през юли да вдигне водещата си лихва до 18% - най-високото ниво от над две години.

Прогнозите указват също така, че руската икономика, тласкана напред от военната промишленост, устоява въпреки икономическите санкции, наложени от Запада, и проблемите с международните плащания с основни търговски партньори на страната като Китай, допълва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай