Пожарът изгори партийните маски

Локални огнища в парламента вместо помощ за хората

Пожарът изгори партийните маски | StandartNews.com
  • Отец Паисиево и Воден станаха изпепелената съвест на политиците
  • Локални огнища в парламента вместо помощ за хората
  •  

    "Червено небе. Огънят дойде отгоре заедно с адския пушех. Всичко започна да пука..." Пресъхналите от сълзи очи на възрастните хора в ямболското село Воден хващат за гушата. А разказите им за бедствието, което им отне всичко, удрят право в сърцето. 

    Родовите им къщи, градени цял живот, днес са жарава, в която овъглени се търкалят националната система за предупреждение от бедствия, онзи телефон, който пищеше и плашеше всички и най-вече партийните разпри за мандати, преговори и разпределение на постове.

    Огнената стихия изгори политическите маски. И 

    • показа истинските лица 

    на онези, които отиват при хората, само когато трябва да изпросят или купят гласовете им.

    Докато целият наличен огнеборски състав бе на терен, за да се бори с невижданите от десетилетия 51 мощни пожара в страната, политиците бяха заети да гасят собствените си огнища. ГЕРБ целенасочено и методично потушаваше пламъците на властовата страст на "Подължаваме промяната - Демократична България". "Демократична България" пък поливаха локалните огнени езици на "Продължаваме промяната". ИТН минаха през пламъците на ПП, за да харесат ДБ.

    На другия край на политическия терен, на принципа "След нас и потоп!", отцепниците от ДПС около Джевдет Чакъров безразсъдно се опитаха да драснат етническата клечка. "Възраждане" насочи огнепрескачката към НАТО и Украйна, БСП изгоря в липсата си на лидер, а "Величие" сложи на кладата всичките си шефове.

    Докато градусите в парламента ставаха изпепеляващи, истински опустошителният пожар стигна Сакар. Вместо да свика КСНС, президентът Румен Радев вдигна и свали самолета, демонстрирайки уменията си на пилот. 

    • Държавата гори, а някои хора летят 

    Някой харчи парите, вместо да въртят вертолетите и да гасят. Вместо да се гасят пожари, се снима с екипчета като мажоретки. Всички строени, смеят се и се радват", удари първи по масата председателят на ДПС Делян Пеевски в сряда. А ден по-късно бе още по-категоричен: "Чудовищно! Държавата гори, а Радев ходи на прием!"

    Длъжни се да работим за хората, призова Пеевски и инициира специален председателски съвет в НС. Заяви, че ако трябва, депутатите са длъжни да променят бюджета, за да осигурят пари за бедстващите и за нови хеликоптери, които да се борят с подобни стихии. 

    Бедствието изгори сухите бодили на заблудите и показа, че държавата е безсилна пред летни пожари като тези в Гърция. Огнеборците не смогват, армията е малко, хеликоптерите са само три, танковете липсват, парите от ПВУ са за друго, пък и още ги няма. Разчитаме на помощ от Чехия и Турция. И най-вече от Бог!

    Вместо реална помощ за потушаване на стихията ПП-ДБ видя в бедствието пореден повод да поиска 

    • оставката на най-омразния си министър

     - вътрешният, Калин Стоянов, когото от времето на кабинета "Денков" се опитва да уволни. "Възраждане" отиде още по-далече, 

    • добавяйки и оставката на премиера Главчев

    От ГЕРБ реагираха на ситуацията с искане за извънредно заседание на бюджетна комисия, на което депутатите и служебният финансов министър Людмила Петкова да обсъдят компенсация за пострадалите от пожарите. БСП настоя за отпускане на допълнителни пари за техника и консумативи, но получиха леден душ от ПП-ДБ, които направиха бюджета за тази година: такива пари няма. 

    На този фон драмите с кабинета, изгорял преди да е съставен, продължиха с пълна сила. 

    ПП-ДБ поискаха 2-3 месеца удължаване на срока за връчване на втория мандат. Но не, за да се осигури помощ за бедстващите, а за да се приеме някаква нейна антикорупционна законодателна програма, с която да овладее регулатори и служби. Както стана ясно обаче флагман на мнозинството й се оказа корумпиран щатски сенатор. Рекордните 222 години затвор чакат Робърт Менендес, осъден по 16 обвинения в процес за корупция, подкуп, изнудване, измама, възпрепятстване на правосъдието и т.н.

    ПП-ДБ чу НЕ от всички и обяви, че ще върне втория мандат неизпълнен. Но 

    • пожарът на властта моментално се пренесе 

    към третия. Към него гледат и "Възраждане", и БСП и ИТН. 
    Истината е, че бедствието в страната изпепели политическото лицемерие и партийните игри. Днес няма никакво значение дали партиите ще обясняват как търсят мнозинство за важните неща. Защото важните неща са домовете и животът на хората. Не им ли помогнат, ще плащат цената на огнеметите си наесен. Но тогава политическият пожар ще е опустошителен - като в Отец Паисиево и Воден. 
     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай