Наградиха Русе с отличието Европейски град на спорта

Наградиха Русе с отличието Европейски град на спорта | StandartNews.com

Русе беше награден с титлата Европейска столица на спорта. Церемонията се състоя в Европейския парламент в Брюксел вчера. За поредна година събитието се организира от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев съвместно с неговия испански колега Сантяго Фисас и ACES Europe и се ползва със специалната подкрепа на Групата на ЕНП. На церемонията присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати.

„Спортът е начин за интеграция на млади, стари, възрастни, хора с уврежнатия и представители на различни етнически групи. Горд съм, че Източна Европа е предсатавена и тук е и моята страна България, а нейнана столица София ще бъде Европейска столица на спорта през 2018 г. Следващата година през 2016 красивият град Русе на река .Дунав пък ще бъде един от европейските градове на спорта", каза по време на церемонията евродепутатът Андрей Ковачев. 

Титлата европейски град на спорта ще се носи от общо 36 града в Европа. Традиционно, отличието се връчва от председателя на Федерацията на европейските столици и градове на спорта (ACES Europe) г-н Джан-Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам. В изказване, Лупатели поздрави някои от най-прогресивно развиващите се спортни столици, като именно София бе една от тях.

На церемонията в Брюксел лично кметът на Русе Пламен Стоилов прие престижната титла. „За нас наградата е от изключителна стойност. Най-вече това е една морална награда, която е оценка за една последователна работа по отношение на популяризирането на масовия спорт. За четири години успяхме да наваксаме пропуснатото през последните тридесет", заяви Стоилов. По думите му комисията, която е оценявала участието на града наистина е била впечатлена от мащаба с който Русе работи с всички групи от населението – от най-малките до най-големите. „Искаме да наприм така, че децата от най-малки да се занимават със спорт, по-големите да ги откъснем от компютрите и да направим така, че тези, които са с наднормено тегло да са по-малко, защото е ясно, че инвестицията в спорта спестява страшно много разходи по-късно в здравеопазването", каза още Стоилов.

Досега три български града вече са лауреати на престижната награда: София взе титлата европейска столица на спорта за 2018, а Пловдив и Бургас бяха наградени за европейски градове на спорта респективно за 2014-та и 2015-та година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай