Агнешкото поскъпва с лев на ден

Агнешкото поскъпва с лев на ден | StandartNews.com

Удари 15 лева, овчари искат за кило жива мръвка 6 лева

Търговци ни продават размразено вносно месо за прясно

Агнешкото поскъпва с лев на ден преди Великден. 15 лева стигна килограма в магазините в страната вчера. Само ден по-рано традиционното месо за празничната трапеза вървеше по 14 лева в търговските вериги. В сряда обаче на тази цена агнешко месо имаше само в кланиците. В Пловдивска област например килото вървеше между 12 - 14 лева. В района на Стара Загора пък цената беше още по-евтина - с левче надолу.

Няма причина за поскъпване на агнешкото, в сравнение с миналата година животните на свободния пазар са по-малко, но са достатъчно да задоволят търсенето, каза междувременно Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Причината за по-малкия брой пък била болестта син език, която забавила оплождането.

Според Синапов обаче търговците в магазините масово мамят клиентите като предлагат за свежо българско месо размразено агнешко от чужбина. Не можем да спрем вноса, но трябва да се знае, че има достатъчно български агнета, коментира животновъдът. Според него замразеното месо може да се познае по това, че е отпуснато и леко синее. За да няма измами и цената да е по-евтина, животновъдите ще искат промени, така че месото да се купува директно от тях. По този начин ще е сигурно, че е прясно и ще е два пъти по-евтино.

Цените, на които овчарите продават агнешкото тази година, вървят между 7-8 лева. Напоследък дори паднаха до 5.50 - 6 лв. за килограм, защото свършиха по-едрите агнета и останаха под 20 кг, обясни Синапов. В Благоевград обаче вчера всички стопани искаха от 6,50 до 7,50 лева за килограм живо тегло. Така едно агне около 22 килограма излиза около 140 лева. Миналата година по същото време обаче животните вървяха по 6 лева за килограм, а някои дори продаваха четириногите за 5,50.

По-евтина ще излезе великденската трапеза на тези, които решат да направят дроб сарма. По традиция дреболиите за ястието се предлагаха от овцевъдите на половината от цената на агнешкото месо. В магазините пък те вървяха между 6 и 7,50 лева. Още по-евтина излиза дълбоко замразената вносна дроб сарма. Тя струва 4 лева килограма.

Два лева за
гъше яйце

По два-три лева вървят български гъши яйца за Великден. Толкова бяха цените, на които ги продаваха търговците на фермерския базар "Българско за Великден" в столицата вчера. Деликатесите обаче много не вървят, хората предпочитат по-евтиното, категорични бяха търговците.
Цените на кокошите яйца варираха от 19 до 23 стотинки, а една кора струваше 5,40 лв. Българските производители демонстрираха и ръчно направени козунаци с стафиди, плодове и орехи. Цената на тези изкушения варираше от 2,50 лв. до 6 лв.

Зелената салата на двойна
цена заради дъждовете

Традиционната зелена салата от маруля с краставица стига три лева. На тържището край село Първенец зелената салата се предлага по левче, а червената е от 1,20 до 1,30, каза управителят на борсата Христо Панайотов. Цените са два пъти по-високи от миналогодишните заради продължителните дъждове и късния сняг. Българските краставици на едро пък вървят по 2,30 кг за покупка на малки количетсва. По пазарите има и български чесън и зелен лук, но никъде няма български домати. Навсякъде се предлага внос от Македония и Гърция, добави Панайотов. На тази база цените на зеленчуците по пазарите са още по-скъпи.

БДЖ пуска още
вагони за 136 влака

Голямото изнасяне започва днес, спират ТИР-овете заради трафика

БДЖ пуска 136 допълнителни вагона за предстоящите великденски празници. От 9 до 14 април националният железопътен превозвач ще предостави около 11 000 допълнителни места в композициите по най-натоварените маршрути в страната. С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 12 бързи влака със задължителна резервация, 114 бързи влака и 10 пътнически влака, съобщиха от "Холдинг БДЖ" ЕАД. При закупуване на билети за отиване и връщане може да се ползва от 10 до 30 на сто намаление от редовната цена на билетите.
Голямото великденско изнасяне от София започна. Очаква се все повече хора да пътуват в страната, а не са малко и тези, които стягат куфари за чужбина. Традиционно голям трафик се очаква на автомагистралите "Тракия", "Хемус" и по пътя София - Кулата, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура". На шофьорите се препоръчва да карат внимателно със съобразна с метеорологичните условия скорост и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на Пътна полиция. От днес ще бъде ограничено движението на ТИР-ове над 12 тона по автомагистралите и определени по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа. Така ще се повиши безопасността на движение при засиления трафик. Същата организация на движението ще бъде в сила и през последния празничен ден, понеделник, от 14 до 20 часа. От Пътната агенция успокояват шофьорите на автомобили, които превозват бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари, че ограничението не важи за тях. Изготвена е и карта с временната организация на движението по участъци от републиканската пътна мрежа за официални празници и почивни дни.

Командироват още полицаи на Кулата

Повече служители на Гранична полиция ще работят на ГКПП - Кулата - Промахон на българо-гръцката граница за великденските празници. Екипите там ще бъдат увеличени, тъй като се очаква засилен трафик и в двете посоки от утре до понеделник. В тези дни ще бъдат отворени всички осем платна на граничния пункт - четири на изход и четири на вход. Гранични полицаи, които не са на смяна, ще празнуват на Великден, но ще имат едно наум. Те ще са на повикване и трябва да са на сух режим. Ще бъдат мобилизирани и техни колеги от други гранични пунктове, за да помагат на най-натоварения участък на Кулата. През него преминават поне 2/3 от целия поток туристи в посока Гърция. "Правим необходимата организация на нашата работа за празничните дни. Уточнени са всички детайли. Целта ни е да не допуснем задръствания на границата и да осигурим максимално бързо обработване на документите на пътуващите в двете посоки - към и от Гърция", казаха гранични полицаи. Те увериха, че ще се справят със ситуацията и няма да има проблеми с образуване на опашки от автомобили.

Боровец удължава
сезона до 19 април

Снегът в Банско достигна 2,50 м, чакат хиляди туристи за Великден

Ски сезонът в Боровец ще продължи и след Великден, обяви за "Стандарт" Люба Кленова, маркетинг директор на "Бороспорт". Новият сняг и подходящите условия в трите ски центъра са условие ски зоната, както и всички лифтови съоръжения, да продължат да работят до 19 aприл включително. След тази дата ски зоната ще бъде отворена в събота и неделя и по време на официалните празници, докато има подходящи условия за снежни спортове. Любителите на фрийстайла ще могат да ползват трите терейн парка в Боровец - Промо Парка срещу хотел "Рила, "Сноу Парк Бороспорт" в ръкава на писта "Ястребец 3" и Фемили Парка, който се намира в горната част на писта "Попангелов". От 15 март в курорта са намалени цените на лифт картите, а също така и на ски и сноуборд пакети, ски училище и ски и сноуборд обучение. Oт началото на април учениците от община Самоков имат възможност да ползват ски зоната с безплатни лифт карти, предоставени от "Бороспорт".
В Банско очакват хиляди фенове на ските за Великден. Падналият нов сняг в курорта, приемал 5 пъти стартове за световната купа, и слънчевото време, което прогнозират синоптиците за празниците, е гаранция, че скиорите и сноубордистите ще могат да се насладят максимално на любимите си зимни спортове. Цените на лифт картите са намалени с 20%, а снегът е от 1,50 до 2,50 м.
Софиянци ще могат да карат на воля на Витоша поне до 13 април. В момента в ски зоната снегът е 2 м, а писта "Витошко лале" е отлично обработена и работи и на осветление всеки ден от 18,30 до 22 ч. Ски сезонът на Пампорово ще продължи до 19 април, като до тази дата целодневните лифт карти са намалени на 39 лв. за възрастни и 24 лв. за деца до 12 г. Снежната покривка в курорта достига 1,80 м.

Пирин в топ 10
на европарковете

Национален парк "Пирин" се нареди в топ 10 на класация на The Guardian за паркове в Европа, които трябва да посетите. Читателите на изданието са посочили своите любими места из целия континент. "Пирин е зашеметяващ с назъбените си планински върхове. Те се издигат до 3000 метра, езерата са кристално чисти, а дивата природа е фантастична", пише Ейлърт Отем в сайта на медията. "Добро място да започнете обиколката си е Добринище, спокоен град близо до Банско. А за крайна точка бих препоръчал известния с виното си град Мелник, близо до Роженския манастир", добавя друг потребител. В класацията са включени още Плитвички езера (Хърватска), Национален парк Сиерас де Касорла (Испания), Дурмитор (Черна гора), Бутринт (Албания), Ватнайокул (Исландия) и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай