Усложнява ли коронавирусът астмата?

Астмата не изглежда да повишава риска за човек, който е заразен със COVID-19 или да влияе върху неговата тежест

Усложнява ли коронавирусът астмата? | StandartNews.com

Докато специалистите искат да научат повече за връзката между астмата и COVID-19, ново проучване на изследователи от университета в Рутгерс предполага, че хроничното дихателно състояние може да не увеличи тежестта на вируса.

Изследването, публикувано тази седмица в The Journal of Allergy and Clinical Immunology, установи, че „астмата не изглежда да повишава риска за човек, който е заразен със COVID-19 или да влияе върху неговата тежест.“

Изследователите откриха, че макар някои основни здравословни състояния, като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване, да са рискови фактори за прогресията на коронавирус, астмата изглежда не е от тях.

„Астмата е свързана с много по-малко състояния от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) или сърдечно-съдовите заболявания. Ако COVID-19 е заболяване, което причинява дисфункция в клетките, които изграждат кръвоносните съдове в цялото тяло, тогава диабетът, сърдечните заболявания, затлъстяването и други, свързани с това състояние, могат да направят хората по-податливи на вируса, отколкото тези, които са астматични проблеми ", казва д-р Рейнолд А. Панеттиери-младши съавтор на проучването.

Изследователите също откриха, че хората с астма са по-склонни да спазват превантивните мерки заради пандемията, като поддържането на социално дистанциране.

„Социалното дистанциране може да подобри контрола на астмата, тъй като хората, които са под карантина, не са изложени на сезонни алергии или респираторни вируси. Има също така доказателства, че хората са по-внимателни с приемането на лекарствата си за астма по време на пандемията, което може да допринесе за цялостното здраве “, посочва проучването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай