Внимание! Доц. Кунчев с важно предупреждение за хората на плажа

По думите му морската вода по българското Черноморие в момента е много чиста

Внимание! Доц. Кунчев с важно предупреждение за хората на плажа | StandartNews.com

Източник: ЮТюб

Няма заразени със салмонела храни. Няма никакви съществени хранителни взривове. И все пак е рисковано да се купува т от плажа "царевица или подобни благинки". Това предупреди пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му морската вода по българското Черноморие в момента е много чиста. "Хората и с просто око могат да видят, че водата наистина е много прозрачна и бистра", каза той.

Доц. Кунчев обясни какви са симптомите на ковид щама Флирт: "Дразнене, кашлица, сълзене, носът тече. Пак има загуба на обоняние, а кашлицата остава за по-дълго време."

Много хора обаче у нас не се изследват и затова официално заболеваемостта не е много висока, посочи експертът.

"Няма да има големи последици. Не подценявам ситуацията, защото когато някъде гори отпадък, се отделят страшно много химични елементи, някои от тях много неприятни. Някои вещества може да предизвикат дори рак. В Пловдив положението бе тежко вчера. Тази сутрин отново има завишение, но ще отмине. Посоката на вятъра са сменя", обясни Кунчев по повод запрашаването в Пловдив.

"Много е неприятно, защото когато виждаш замърсения въздух и усещаш неприятна миризма, мислиш, че има много голяма опасност, но това не е така", посочи той.

"Маските са превантивна мярка и са най-вече за хора в по-висока възраст с хронични заболявания - алергия, астма и т.н. Няма как за няколко часа да търсите сериозен здравен ефект. Най-добре е да стоите на закрито, ако все пак се налага излизане, то нека възрастните хора и децата да слагат маски. Не са нужни след това таблетки или лекарства", подчерта Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай