Вируси, бактерии, насекоми ни тормозят през лятото

Всичко е опасно, щом премине границата на биологичната толерантност

Вируси, бактерии, насекоми ни тормозят през лятото | StandartNews.com

Чревни инфекции, летни вируси, ухапвания от насекоми, топлинен удар - лятото е в разгара си, а с него и опасността да провалим почивката си, ако не знаем как да се пазим от всичко изброено.

Всичко е опасно, щом премине границата на биологичната толерантност, пред бТВ проф. доктор Камен Плочев, ръководител на инфекциозната клиника във Военномедицинска академия.

"Диарията например не е враг на организма, а естествен, елиминиращ отровите, бактериите и вирусите, физиологичен акт, но до определени граници. Хората трябва да знаят коя е тази граница и това е, когато почувстват жажда – тогава вече трябва да отидат на лекар", обясни лекарят. По думите на проф. Плочев хората вече са добре информирани и не се забавят с търсенето на медицинска помощ.

"Лятото имаме масов начин на хранене, а масовата консумация води до масов риск от възникване на инфекциозни заболявания", обясни професор Плочев. Той посъветва плодовете винаги да се измиват обилно преди да се изядат, като трябва поне 5 минути да са оставени под течаща вода, и освен това да си мием ръцете редовно преди хранене.

Морската вода също може да ни зарази, въпреки че е солена и е неблагоприятна среда за бактерии и вируси.

"Има обаче един фактор, който всички подценяват – на плажа хората употребяват слънцезащитни кремове, които се отмиват във водата, когато влязат в морето и се образува емулсия – в нея има и гъбички, и бактерии от кожата, а това е рисков фактор", обясни професорът.

Морето обаче е уникална пречиствателна станция, посочи проф. Плочев.

Според него насекомите също са много опасни през лятото. Като сред най-опасните д-р Камен Плочев посочи кърлежите и комарите. Вирусът "Зика", който се разпространява от комарите, много опасно обикаля планетата, отбеляза той.

Съветите на проф. Камен Плочев за безопасно лято са няколко. На първо място изберете местата, на които почивате, второ – спазвайте лична хигиена, като обръщате особено внимание на децата, отбеляза експертът по инфекциозни болести.

"Използвайте препарати, които отблъскват насекомите, така наречените репеленти. Трябва да се внимава и с храната, особено хората, които имат хронични колитни заболявания. За тях е препоръчителна бялата диета – бяла риба и бяло месо, без препечено и препържено", каза още професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай